乙型肝炎帶菌者請進

39 回覆
4 Like 0 Dislike
最近去私家醫院做第一次bodycheck
點知咁唔好彩發現我自己係乙型肝炎帶菌者
而且入面嘅細胞超過左一定嘅數量
個醫生同我講需要食藥治療控制
因為佢呢間醫院提供唔到食藥嘅服務
所以我自己上網睇但係發覺搵唔到
唯一都係灣仔家計會 睇完醫生check多次可以食藥
我想問吓咁多位有呢個病嘅巴絲
你哋係點樣食藥?
家計會或拎醫生紙係街度買?
咁多年黎有乙肝但唔駛食藥但keep住半年/一年覆診
早幾個月驗血驗到有少少乙肝抗體,話我已經冇左乙肝
有藥食架咩
我都無理佢好耐
要食藥㗎咩,乙肝帶菌其實喺香港好普遍
尤其50-60年代出生果批
嘜野醫院想起政府e院食乙肝藥,1.要睇普通科門診診所再轉介到e院睇內科 2.睇急症室叫e生轉介
利申:食左6年entecavir,在公院每半年覆1次診取半年藥
要食嫁,同定記check virus level.
常見係食enterovirus 呢類抗病毒藥物

乙肝會引致肝硬化、肝衰竭,嚴重會死亡

請參考「鄧桂思事件」, 醫生就係唔記得處方antivirus 俾女事主,事主肝衰竭而死
唔好意思原來我留咗講好多嘢
我呢款肝炎帶菌者 佢話我入面嘅細胞數量係屬於嚴重嘅一對
係要需要食藥治療來控制
而唔係普通乙型肝炎帶菌者可以唔理佢咁樣
之後我再睇門診佢轉介我去政府內科部門點知佢要排到2020年12月所以我在上嚟問吓有冇方法可以食藥或者應該點樣處理
想問巴打你嗰陣排內科唔駛等好耐咩
因為我呢邊排期要排好耐
如果有啲人virus level 低可以唔使食
我老母都係乙型肝炎帶菌者
一直都無理佢
最近驗身話變左做抗體
仲以為就算係帶菌者都唔使理
我2013年肺炎+肺積水睇急症住左28月e院,出院後一直在內科覆診
28日e院
唔明點解叫帶菌者唔係帶毒者
唔該晒巴打 不過我排唔到內科仲要等成年半
所以而家再睇下有冇其他方法
唔洗咁啊巴打?
學術討論,明明肝炎係病毒唔係細菌
我係一出世就乙肝帶菌
廿歲左右開始每年驗一次血
啲指數唔算低 但未至於要食藥
有時上網睇到啲資料都有啲驚
其實除左keep住check
仲有無啲咩可以做多少少?
見到有巴打話慢慢變左無事 真係好
(已知唔好捱夜同盡量少掂酒)
半年keep住check睇指數無變無加就當贏左
食咩藥 幾錢?
我上網睇有隻新藥VEMLIDY唔知幾錢
我想問17年打左抗體 有<1000既抗體
但剛剛驗血報告話我係乙型肝炎帶菌
我想問到底發生咩事???
香港10分1人有,應該都係30以上,30以下出世打左疫苗
控制飲食,作息,一旦有肝硬化或者惡化出現就要食藥控制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞