文字獄繼續?中國網友爆「占占占人」遭禁言…原因是這個

128 回覆
449 Like 9 Dislike
消失的一天
六四班知識分子係最後一批中國人
依家呢啲都係害蟲嚟
大陸所有網都幾乎禁言咁濟
好難想像如果有日香港都變成咁會點
中共不要聰明人只要聽話的人
時至今日,中共用左30年時間
全部變曬聽話的蝗
中共話侵蝕邊就侵蝕邊
好心up
完全感受到佢對未來對自由嘅憧景可惜
關撚事
個占字又唔係照住坦克造出黎
都係好on9,都唔知睇邊樣
佢地好撚驚個壇收皮 驚連講野地方都冇埋 仲有乜鳩ac都實名制/要電話號碼
有心起真係實捉到你

支那坦克
咁又ban多個字
果班北京清華大學緊係勁
當年知識分子
89年嘅中國大學生喎大佬
嗰個年代要有學歷好難㗎
要分清楚中共還中共中國還中國
中共只是中史上1個岀現左70年既邪惡政權
中國既土地係屬於所有平民既唔係屬於共產黨呢個政權既
屌佢老母
到了6月3日,李曉明的部隊接到「不惜一切代價,準時到達天安門廣場集合」的命令。部隊出發後途中,卻遇到學生和民眾們的阻攔,指著他們說:「你們是人民的子弟兵,不能開槍!」

幸運的是,李曉明說,116師師長許峰在帶著參謀長改換便衣先進城查看實際情況後,「良心發現」決定採取「消極待命」態度,便以「收不到上級命令」為藉口,帶領全師在北京郊區徘徊、形同抗命。

也因為頂頭上司尚存一息良知,李曉明所屬部隊並未在3日深夜到4日清晨這段最血腥的時刻進城。對此,李曉明十分欣慰,自己在整起事件沒有開過一槍,也讓他日後能挺直腰桿,訴說「六四」的親身經歷
https://www.cna.com.tw/news/firstnews/201905270137.aspx

軍人根本有得揀
占中
啱呀,64係一場愛國運動,目標係向共產黨爭取公民話語權
中國 從來都唔等於 中共

愛國嘅人分分鐘係同中共對立
要搞清楚
所以支共要騎劫中國
香港同台灣人想抽身就只能切割 唔認自己中國人
俾條link睇下先啦
正解
的確中共同中國唔同

而現時既中國人我就借用一下隔離post張圖答你
中華民族其實係近代嘅產物,不過我地世世代代生於呢個土地上,有共同嘅文化同傳統,咁先係我地真正嘅社會聯系所在。大家係認同呢個文化,唔係某一個政權,與民為敵嘅政權必亡!
大家莊敬自強!守護自己嘅中旨!唔好屈服於暴共
點解要停彈幕?

彈幕會點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞