通過逃犯條例後既香港 會變成點?

14 回覆
15 Like 0 Dislike
小弟係youtube 拍左段片分享左一下,唔想比view 我既可以下面睇字,一樣可以一齊討論

https://youtu.be/EBvssxjg75s

近排我都見到很多朋友,佢地對身邊既朋友講,記得要遊行,同埋去了解一下逃犯條例係咩事既時候。因為想好多時都想易d去接受逃犯條例邪惡既地方,很多時都會話逃犯條例會影響外資對投資香港既信心,然後外資撤資,香港就會變窮,錢少左,然後樓價趺,工都冇埋,從而好直接影響到我們的收入。

但係如果對於公務員,例警察、海關、消防員哩d,只要香港政府一日未破產,他們都會有收入 而且佢地係很大機會申請到公屋,所以點都唔會影響到佢地最基本既日常生活,咁唔通逃犯條例就唔關佢地事?

其實不是,逃犯條例影響既不單只係錢,最影響到既係我地既自由、人權

點解逃犯條例係引渡番中國,我們會咁大反應呢?
因為沒有人相信中國哩個國家,中國就係一個極權國家
佢地冇司法獨立,冇任何人權可言。人民係共產黨眼中係完全唔值錢既,冇價值亦冇意義。

而因為我地而家既議會已經完全失效,我地既代議士已經唔能夠幫助我地監察政府,對抗哩個政府,而令到所有惡法都可以任意推行。
為何會變到如斯田地?
如果要追本溯源,就要知點解會有功能組別哩個制度出現係而家既基本法內?
(我知道而家分組點票都係輸)
我地就要追索到《基本法起草委員會》,究竟哩本基本法係邊個寫既?
其實很簡單大家維基就可以見到 《基本法起草委員會》裏面全部都係親中親共的人
而係八九六四之後,連唔親中親共的李柱銘,司徒華都離開了《基本法起草委員會》
所以基本上剩下來的都是親中親共的人士。
所以基本法由頭到尾都唔係為香港人服務,而只係為共產黨服務。
而係共產黨角度,沒有理由有1997年7月1號至2047年6月30號都完全用同一種方式
去到2047年7月1號,突然由一個極度自由、充滿人權、安全的地方而變成一個極權國家既領土 所以五十年不變係一個偽名題。

自九七回歸以來,中央對香港既任務其實很簡單,就是令香港適應中國既制度。
所以我們會係哩50年來不斷面對挑戰,由當年既23條,到今日既逃犯條例,其實都係想我們盡快適應內地的管治。
所以,我們未來日子都會繼續面對更多惡法, 到最終,中央都是想我地在2047年之前,香港同其他內地既省市已經冇分別。
而最完美的結局,就係我地到2047年的7月1號。我地唔再在乎到底係唔係50年不變,亦都唔在乎係唔係一國兩制,或者到時候就已經再冇香港人。

所以我們今天想同大家分享一下,究竟一個極權國家的制度係點樣,比大家有定心理準備,如果你再不出來黎為自己發聲,我們的未來,或者我們的下一代,就會生活在哩個國度底下。

如果大家有睇過1984哩本書或者電影,去到哩度就可以上一頁

不過如果冇睇過1984這本書或者電影,就不妨可以留低睇下~
我唔會詳細解說這本書的內容,大家可以係youtube搵到十分鐘電影解說既片,都講得好好
而我會介紹一下哩書既男主角,身處既哩個極權國家是點統治佢既人民

哩個國家, 入面有一個領導人,叫老大哥,英文是Big Brother
哩個老大哥在政府部門入面被宣揚為一個偶像,一個唔能夠講他壞話既領導
一個至高無上既領導人,而且個領導人係唔會做錯,也唔會犯錯,而且做既所有野都係為人民。
而哩個極權國家,由四個部門所組成

1)和平部,雖然叫做和平,但其實佢係負責戰爭而究竟真係有戰爭,定係其實冇戰爭都唔重要,佢只係負責宣揚戰爭,佢地塑造到國家同人民有一個共同敵人。
當中有兩個原因, 第一, 國家同人民有一個共同敵人,令到即使人民貧窮,勒緊褲頭,食樹皮 而因為他們是為國家而戰鬥,為國家而奮斗,而無視貪窮哩個問題。第二, 人民專注對外,而忽略左國家內部既矛盾同問題。
2)富裕部主要負責控制、配給食物同商品
3)真理部是控制所有資訊,當中包括新聞、娛樂、教育、藝術。當富裕部未能兌現佢地既承諾哥陣,真理部就會篡改歷史,明明本身話比5粒糖,而家比得4粒,就會將歷史改成4粒,所以即使富裕部做唔到咁多配給既時候,他都仲係真實同埋正確。
4)仁愛部負責監控同埋將異見人士思想改造。而當他們發現異見人士既時候,因為所有人係出世一刻開始就被監控,你最驚咩,鐘意咩,佢地都知道。咁佢地就會用你最驚既野去思想改造你,精神折磨你,直至到你精神崩潰,然後你就會成為一個愛黨愛老大哥既人啦。

而哩個極權國家中,有一個詞彙:非人
當老大哥判定你是「非人」之後, 你就會係黨既歷史中徹底刪除,令到哩個人好府冇存在過一樣,徹底消失。
而係哩個極權國家入面,人民接收到既資訊都是國家打勝仗既消息,戰爭取得勝利等等,而最可怕既係,人民並唔知道國家是不是真係打勝仗,甚至乎,佢地連國家係唔係打緊仗都唔知道……

當然,我只是介紹左1984的冰山一角,他既原著,無論書或者電影,都是十分精彩,建議大家可以自行觀賞

聽完我介紹1984這本書裏既哩個極權國家之後,係唔係覺得好熟口面呢?
如果你不想你,或者你既下一代,在哩d極權國家下生活,我諗你知道你應該要點做
同大陸人一樣,日日唱國歌,但永遠唔敢起身反抗永遠做奴隸
巴打有心
大家都用自己方法宣傳下啦,我就整左幾個meme
只能夠希望,扮睏既都可以醒下
g持!
push
再push
Push
Push
Push
push
push
PUSH
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞