想做咖啡師應該去上堂定直接做Starbucks/m記?

29 回覆
0 Like 19 Dislike
打算第時自已開CAFE
CITY & GUILDS 咖啡師証書課程
精品咖啡協會 (SCA) 感官 Sensory依d有無用
樓豬請咖請人
上堂

利申有上
仲有m cafe 好過starbucks
自己開cafe要讀咁多書做咩?啲人唔會見你多cert而幫襯你

去cafe做,操下手勢/拎經驗(e.g待人接物)反而更好
Starbucks 高級過m cafe
讀課程好似冇乜用 直接搵cafe做下好過
邊讀邊做?
先上堂,再做
不過做過starbuck朋友表示做左兩個月先接觸到咖啡機,因為d老屎忽剩係比你洗野/執枱
要做就出去做精品,人工係低啲但星仔做壞手勢架,

利申:星仔全職咖啡渣
九成垃圾鋪自動機,得幾間係壓粉,同快餐店冇分別
想學啡 最好去精品咖啡店 starbucks連打奶都學唔到 莫講話手沖

想開Cafe起碼要去到自己炒豆既level,但其實管理員工先最難
SB唯一學到既就係控制成本,唔摙貨月尾比人煩到仆街
M記好多都落手落腳去做比較之下學到嘅野多過starbucks好多
留名
starbucks你係學點將咖啡粉溝水再加奶
M記就學點沖唔同類型咖啡
上堂就係打個底
點解無人講華潤萬家旗下既Pacific Coffee
要學就去做精品...想開鋪的話你自己諗清楚先...除非你做咖啡做到出哂名或者比過賽有三甲位...唔係嘅話就同開茶記冇分別...當然呢個係個人睇法...
利申:無能咖啡初學者
有咩好講...?
做小店果啲先叫學控制成本...除非你唔介意赤字同等摺...
咁不如去ERB讀啦...都係打個底...
感官多人考...有冇用好睇地方...有用就實有用嘅...
星巴克機沖架嘛
入m記學啦,起碼佢內部都會搞比賽同派人出去比賽
留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞