[夠細奇則] 第5集 - 163尺單位住1個人 (七人車 車位咁大)

27 回覆
12 Like 2 Dislike

只相等於七人車大的百多呎單位,要解決一切生活需要可以怎安排?163平方呎的單位扣除廚廁後,只得60多平方呎的起居空間,變形傢俬設計師Dickson如何利用多功能傢俬令小空間有床、梳化、餐枱及儲物櫃?《夠細奇則》話你知!

http://www.hkopentv.com/#/videopage/BW00899
呢個節目好好睇

其實入門口左邊可唔可以改改佢做返個鞋櫃
今集好無聊
純粹擺幾件家私
毫無設計
係, 住到人就算,
突登CAP埋圖俾大家做個quick view就算
個節目幾好睇,主持仲入去住下當體驗
呢D夠貼地
第一集都住到4個
呢集無難度
等睇 128 呎龍床盤可以點搞
以前覺得而d梳化妝幾好又慳位
然後現實係好撚麻煩日鳩日咁又拉又收搞一大輪
最後就變左下面張圖咁
長期拉落黎,然後間屋就係張床都霸曬空間
無乜雜物都已經逼到咁
日日住係入面遲早焗到跳樓
呢啲單位50-60萬先叫正常啲
15/6 都出左街啦,無人講既?
有周俊偉呀!
我覺得今次個設計算中規中矩啦…我估到既元素佢都有。
拆晒牆間櫃,廚廁調……
雖然我仍然覺得……廚廁調真係有必要嗎?
呢2日忙未出post 俾大家討論
我明呀,但不一定要廚廁調,extend個廁所咪得囉
第六集啦喂! 無人講既? 莫非係單位太正常,無talking point?

今集個裝修費18.5萬,應該唔包料同電器。
感覺上個設計師都算唔話得,咁細公屋擺咁大個雪櫃……
但有樣野唔知係咪個屋主自己bad taste, d顏色襯得超級肉酸!
首先入屋用淺綠色漆油配綠色地磚再配深綠色梳化,但櫃係木色,完全唔襯! 好肉酸,真正公屋格。
一係,牆色係淺米黃,梳化配深啡,地磚配淺啡,當堂順眼晒。
如果要keep綠色,就唔該櫃色用番白色,淺米黃……
個廚房隻磚好70年代,而啡中帶綠色吊櫃又同樓下廚櫃唔襯。
廁所隻磚又係顏色好怪,地磚如牆身磚又唔襯色。
如果廚廁磚統一用番啡色感覺上係順眼好多。
最失敗係阿媽房!
如果阿媽鍾意桃紅色,咁無理由仲用綠色漆油!
應該用白或淺米色。個桃紅色衣櫃門似足神主牌! 搭配綠色牆同上面既木色堅係肉酸!
正常計,女主人鍾意桃紅色有幾個位做,唔好做衣櫃門,度衣櫃門做番正常桃木色。
個首飾櫃塊絨可以用桃紅色,窗簾可以用桃紅色,床單被鋪都可以用桃紅色。
咁樣就可以保留屋主口味而不致於肉酸!
呻完啦!
大家有咩感覺呢?
間屋係細無得講。阿仔間房好窄。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞