[美帝]來緊9月有冇人去LA/ 加州讀呀?

61 回覆
1 Like 7 Dislike
我本身想讀精算,但係UCLA唔係master先有得讀精算咩
唔係, bachelor 已經有, 精算科咁多間UC ,好似得UCLA 有
其他UC 都係得stat
(好似係)
巴打喺邊到睇
上邊咪有人比左個網你囉, 係個到可以睇到晒咩學校有咩MAJOR揀
家庭需要所以番左香港
多人識
竟然多人識, 我之前係香港問人識唔識UCSD, 冇人識
巴打介唔介意講咩MAJOR?
UCSD 既人又係癲既, 個個都好勤力讀書, 個個爆GPA
你問啲咩人呀
Socially dead 無野做咪唯有乖乖讀書囉
都係問番d中學fd / 自己平時d fd ja
我諗hr 既話會識既, 但入到去做, 問同事應該都唔係個個人識?
UCSD 真係成日聽Socially dead
其實我覺得UCSD D人讀書應該仲叻過UCLA
又唔會
除左真想讀engineer同bio會去sd之外
多數都係入唔到berkeley and la先入佢
engine科,LA and berkeley 都好過SD 既
BIO 個方面就SD 最勁啦
但感覺上LA 同berkeley d人都成日去玩, 去浦. 但sd d fd 好似真係冇咩野搞
Undergrad 你可以咁講
但grad school ucsd engine肯肯肯定勁過ucla
research field?, engine ranking 好似好多 ucla 都較高WO, ranking 好多時都好似係睇grad school?
睇ranking 冇意思
Engineering and science ,咁耐以來UC Berkeley > UCLA>ucsd/uc Santa Barbara
undergrad 同 grad school 都係咁排, 論學生質素+資源+prof.

好似係bio方面聽過ucsd 較好

當年好多fd讀 ME/ chemical engineering,ucla/Berkeley 絕對係first choice

利申:n年前加州讀書
預咗會deferal
拎完student visa準備o day之後買架corolla去玩轉全CA 再飛去Ohio

好彩學校一個sem只係讀四個unit
報得過去Exchange都預咗盡情玩算 痴線一星期一個unit上六個幾鐘仲分三堂
下, 咁好既, 1個quarter 只讀1堂
有排玩, 最好買架跑小小既車玩, 因為番到香港唔會玩到
留四五個月買架錢七算
同埋我揸車好粗暴 之前澳洲第一架車係架Manual都俾我玩爛咗個gearbox同clutch
買架舊款c63/ m3 玩下, 係freeway 狂踩好爽嫁
你渣幾個月放番出去唔會蝕太多
我驚我揸幾日都玩壞曬

認真 舊款德國車真係整唔到 整到都仲冇錢放落去

真係老老實實買corolla
因為我只係想要架車point A to point B
二來個人又唔太想執嘢 後座經常塞滿堆垃圾
黎緊9月就去加州讀大學,有啲淆
去邊個州讀先
加州
Foothill好似不錯 👍🏻不過加州壓力聽講幾大下巴打加油
想問下cc 難唔難讀? 黎緊migrant 去美國
會報cc 讀
多謝巴打
Btw 要轉UCLA/UCB係咪好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞