當你新入職夠一個月 而你身邊同事走晒

159 回覆
535 Like 12 Dislike
咁你明啦
等新人入嚟接火棒咋
同樓主一樣,捱左1個月過proba前終於搵到新工走左
好難頂,如果嗰陣搵唔到其實都係會祼辭
忍下先,一個月後你就會係全公司最大嗰個
咪撚弱智啦
Merchandiser ?
梗係走啦屌 仲諗
可能係好事,試過有份新job個Manager拉走成team。

用左一個月pick up 晒佢啲屎,試用期都未過就直跳幾級坐左個M位
事有蹺蹊 走為上著
一定即走

我之前有份工
入到去計埋我成team有6個人
第一星期有一個人遞信
第二星期有第二個人遞信
然後有兩個已經日日返工搵緊工,一個月後出埋bonus會遞信
我做左第三個星期遞信
不過我係未夠一個月可以即走
快過哂佢地

兩個月後新工
人工多十幾%
工時少左
title 升左
公司S字頭?
緊火先請你咋 證明份工好有問題(份份工都有問題 但好有問題先會係咁走)仲要第一份工冇感情唔影響CV 梗係走喇

利申:客觀認為
呢位師兄就識野喇
新入職一個月,你唔寫落CV都得啦,HR問起咪話去咗旅行
回嗰時冇睇到你話做咗一年pt先搵到呢份,如果你真係對個行好有興趣好難得先搵到呢份工,咁就死頂一年,等cv有啲野寫再搵同類型嘅工轉

如果呢行你又唔係話好鍾意,只係間公司請你先做,咁就即走啦
人走你走咁friend?
後生仔都係咁
利申:我都走左 仲味搵工
通常集體走嘅公司一定係連中幾個問題,例如:
老細雙重標準
有付出無糧出
剩低果啲係old seafood
做到headquarters讚都唔升你
但死都要搵理由短時間內連升你同事幾級
人工唔高

只要集齊幾點(尤其係唔會升你);咁你都唔好哂時間留係呢間公司喇,快啲走啦
怕cv花既咪捱一年囉
不過前提係你頂唔頂到
年輕人
打工唔係結婚
唔洗一生一世架
應該走就要走架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞