d 人話入左band3中學無前途其實係真...

462 回覆
1945 Like 92 Dislike
入面個個掛住玩,無人諗住讀書,

所謂最叻個班已經比較好,會久唔久望下書,

老師教到心淡,佢有佢講,你有你玩,

臨近考DSE 果個月都有三份一班扮下野溫下,

英文本身底差,又無一個有效既讀書方法。

一級入面,有80%既人都係拎唔到5條2,

99%既人係拎唔到3322。

當計埋asso/HD 駁上去所謂degree,

有degree 既人加埋兩隻手都數都曬,

其他入黑社會既入黑社會,

倫敦金既倫敦金,跟車送貨既跟車,

叻少少個d考到個警隊入境等紀錄部隊。

個個都做社會最低下階層職業。

唔同以前80 年代,依家冇學歷,叻極有限。

係有d band3出身既讀書讀到好叻,

不過加埋佔全香港學生都唔知有冇1%,

所以你話,

入到band3中學係唔係已經打定輸數冇前途。
係band3學校做左三年

校友會班舊生幹事,兩個骨幹一個係差佬散仔,另一個係空姐,已經吹到傑出校友咁
老師廢同學廢配套廢
講真的,公屋Band3先係賤過地底泥
漏左利伸,我都係讀band3
band3果d人既價值觀好有問題
好似全部都生蕃屋企無人教咁
大個左搵雞碎咁多all in去旅行
等比人中出就簽名結婚 酒都無錢擺
人生已完
見過有差佬渣鐵馬番去影相, 唔知係咪覺得自己好威
分5band變分3band, 其實band3頭同尾都可以差好遠
自欺欺人
如果自己本身成績差俾你好彩入咗Band2咪又係讀唔掂俾學校勸退轉返Band3
前途嘅嘢好睇各人 你係唔醒目做嘢又無料嘅點都係無前途
溝mk妹
考警察
拎公屋

不知幾嘆
樓主咩科 岩科幫你補習
中學果陣好似差唔多99%人都5科2
小弟讀緊碩士
曾經有個band3學生同我講
我dse有兩分阿
好勁冇u晒

n年前有個港台節目又係講天水圍d band 3中學 (主題係跨境運毒 但唔係警訊)
個女仔行入間中學"讀書" 個職員問佢嚟返學定嚟玩 佢即刻答"嚟玩架"
我家姐小學讀書唔差
升中統一派位 老豆老母咩都唔撚識 揀學校揀間近近地望落唔差就算 最後入左間band 2尾band 3頭果d
最後ce得幾分 而家淨係做到d 10k多d既hea工

我果陣讀書差過家姐,
到我升中果陣老豆老母又話同家姐同一間啦
果陣我都feel到家姐果間唔對路(我細佢一年)
最後自己揀,入左間係佢附近既band 2頭 band 1尾(第二志願)
唔叫做好好,但完全反映到環境同師資咩質素真係決定未來,同埋老豆老母既無知係點推d仔女去送死
sorry 個1%唔係講你依d
輸蝕就一定的了,想改變就早啲俾心機讀下書。
我都band3,ce都幾個A,應該都算係個1%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞