[甲蟲王者]有隻甲蟲飛左入屋,有無人知咩品種?

46 回覆
48 Like 4 Dislike
幾有型,想收留佢住幾日,唔知係食樹葉呢

住郊區附近好正,周不時有d知名昆蟲入屋
咁大隻
癡線好撚誇
btw如果飛入我間屋應該會比我隻貓肢解咗
曱甴黎
學倒野
使唔使搵塊葉裝啲水比佢飲?

好得意
你想養的話可以即時上google搵資訊
我見d人會比啫喱佢食
細個個陣有套日本甲蟲動畫好好睇
收倒做下功課先
死左呢唔好扔呀。做標本都有價有市,特別係size越大隻越貴

目前情況
而家用透明膠盒裝住左,頂頭開左幾個窿透氣
盒底墊左兩塊水松木杯墊,再濕左幾塊紙巾放入去(好似鐘意濕潤既環境?)
放左半粒紅提子入去比佢食,再放係陽光直射唔倒既位置
仲有無咩要注意?
下一步可能係行山執舊木比佢爬下
遇到個好心巴打
Lm
有養過甲蟲, 建議係去甲蟲專門店買啲甲蟲食用啫喱, 極高糖分比甲蟲食,我試過咬下甜到苦
最好問問個事頭邊隻啫喱岩啲(比相佢睇)
可以用水果頂住先。

habitat 多少少結構, 要暗位佢(shading), 唔好陽光下曝曬。

一般個甲蟲箱用木糠做底, 上面就放幾舊木咁。 木頭小心啲開洞, 甲蟲好撚蠢的, 我養過隻公嘅 長戟卡撚住左餓死左(十年前以上, 中學雞唔識野害撚死佢)
有水果就唔洗比水, 天氣乾燥可以用噴花草嘅噴水壺噴幾下入個箱。
佢地天然食糧係樹汁/果實(姐係大部分嘅生果)。

個箱用網冚蓋, 比佢通下風。
因為甲蟲飛行要用極多能量, 好食好住冇大肚唔會想飛。 好多甲蟲店都係冇蓋, 佢地養慣養熟。 不過野生可能慣飛多啲。
香港有野生獨角仙同秋形蟲咩細個好想好似啲日本細佬咁放學就去捉甲蟲
Google倒屯門置樂有一間,放假去望下先
聽講成蟲食量好少?見佢伏係粒提子度個幾兩個鐘,但粒提子都無咬過既痕跡以為佢暈左,到底有無食到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞