胃癌率世界第一!愛吃泡菜會致癌 醫證實:是真的

121 回覆
372 Like 11 Dislike
人地公仔麵係叫拉麵
班弱智仔見到有位入唔理真定假都吊左先嫁啦
屋企個韓國女人成日都話胃痛
韓國人夠成日食公仔面 午餐肉 腸呢d致癌食物啦 點樣可以指明泡菜係成因
binc
https://tw.news.yahoo.com/amphtml/%E9%9F%93%E5%9C%8B%E6%B3%A1%E8%8F%9C%E6%8A%97%E7%99%8C%E7%A5%9E%E6%95%88-%E6%97%A5%E6%9C%9B%E5%A1%B5%E8%8E%AB%E5%8F%8A-092336280.html
韓國泡菜抗癌神效 日望塵莫及

2011年6月27日 上午9:23 [GMT]

(中央社27日台北電)韓國釜山大學教授朴建榮昨天發表研究結果,指出韓國大白菜醃製而成的韓國泡菜具有抗癌奇效,效果大勝日本辣泡菜。

根據韓國「聯合新聞通訊社」報導,釜山大學食品營養學教授朴建榮昨天發表「利用韓國和日本大白菜醃製泡菜的品質、特性和抗癌效果研究」。研究結果顯示,由韓國大白菜醃製4週後製成的泡菜擁有53.5%的彈性,比日本泡菜的41.4%彈性高很多,這表示韓國泡菜的口感比日本泡菜酥脆得多。

研究也指出,韓國泡菜的細菌總數只有日本泡菜的一半左右,但是能特別呈現出酸味和碳酸味的乳酸菌則比日本泡菜多很多。這表示,韓國泡菜的腐敗菌會逐漸增加,提高口感的乳酸菌還會快速增長。

報告裡說,朴建榮利用人體胃癌細胞AGS來實驗泡菜的抗癌效果,結果韓國大白菜醃製6週製成的泡菜抗癌率為57-77%,而同樣醃製6週的日本泡菜只有40-60%抗癌率。

另一方面,韓國泡菜對抗人體大腸癌細胞HT-29的抗癌率為62-73%,日本泡菜則只有52-63%。

朴建榮教授指出,和日本泡菜相比,韓國大白菜水分較少而營養更多,證明了韓國仍穩居泡菜霸主的地位。(譯者:中央社樂羽嘉)1000627
韓國人食杯麵公仔麵
泡菜發姣食品應該係健康
但係全部都係紅色粉同紅色醬
辣椒好撚好食咩
十年前已經有呢個新聞
講韓國人食野重口味
個個食到勁咸勁辣
唔怪得睇黎睇去都見唔到 到底泡菜同胃癌有咩確實關係,差啲以為自己閱讀理解有問題
成街炸雞唔胃癌都無天理啦
我好鍾意食泡菜
鬼佬夠勁飲酒
they even drink at breakfast
反韓撚全面進場
唔好叫泡菜仔喇
叫胃癌仔啦
你條仆街今次又幾高汁
食咩都落一大堆醬料同紅色辣醬
連煲湯都要落呢啲,唔生癌就假
根本成個國家嘅飲食文化都又單調又垃圾
韓國有泡菜研究所
其實問題在醃製
醃製食物不嬲都話唔建康
味道越重時間越耐更甚
日日食鹹魚臘肉唔生cancer都難啦
說到韓國美食

食開屎先會覺泡菜係美食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞