原來我個妹5年來無還過學債,收到侓師信

460 回覆
2454 Like 23 Dislike
話說我妹細我6年
之前佢借錢係我做佢擔保人
佢14年畢業
之後我間中收到信
而頭幾次話佢知佢都話已經還咗
叫我唔使理

到琴日我老母話有律師信同執達利嘅信
咁我今日就返去收信

原來條仆街5年來只係還過3期錢
而利息已經疊咗幾皮野
仲要畀政府告

我律師信都係第一次收
唔好話畀人告
差館都未去過

而家都唔知點算
又唔知使唔使請律師
又唔知會唔會個信貸評級花咗
又唔知有無案底

仆街我行得正企得正
而家搞到好撚擔心
你比你阿妹食夾棍 係我就執你阿妹幾劑當賠罪
通常都係最親先揾到自己笨
所以親人都唔可以做擔保

我擔心到瞓唔著
賣佢落砵蘭街填數算啦
咁而家穿晒煲,你個妹有咩反應?
憑本事叫你做擔保,使乜還?
我老豆老母係嗰啲好on9嘅老派
當時佢哋唔會做擔保人
話出去做嘢好過

咁佢讀大學嘅希望係得我可以幫佢
唔通睇住個妹中學畢業去做sales 咩
正常無還半年就收到電話 你擔保都會收到電話,仲會寄信去你辦公地址架喎

遲還6期係佢地最後底線
咪就係,樓主乖乖地幫細妹還啦
佢好平靜咁話認罪同還返錢就無事
買樓借錢無望
下世小心啲
老老實實,你仲信唔信
求情信啦屌
同埋佢話唔想還錢畀呢個政府
應該點寫
呢樣冇關係,第一係借錢要還,第二係唔還影響到其他人
我睇過啲人話學資處唔會畀資料私人市場
依家你係借錢唔還
唔係交稅呀大哥
唔好講到大義凜然啦
佢又剛
靠實力借 點解要還
政府又點
傳擔保學生貸款 男友被追11萬

https://paper.hket.com/article/699609/%E5%82%B3%E6%93%94%E4%BF%9D%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%B2%B8%E6%AC%BE%20%E7%94%B7%E5%8F%8B%E8%A2%AB%E8%BF%BD11%E8%90%AC

擔保與欠債相同 或致破產

律師黃國桐表示,簽署任何擔保契約時,擔保人與欠債人的地位相同,故債權人未能成功追討欠債人時,便可直接向擔保人追討全盤債務。因此,無力償還貸款的擔保人,有機會因而破產。

但黃稱,如擔保人有能力還款,可要求與學資處簽一封權利轉讓書(Assignment of right),讓擔保人代為還款後,可直接追討欠債人。

黃續稱,就算沒有這封轉讓書,擔保人仍可告上法庭,但訴訟會較困難。至於欠債人的親人,由於沒有涉及契約內,故法律上並無任何代還債務的責任。

我完全唔知點處理

聽日打畀個執達主任睇吓可以點拆
打電話問下政府果邊點處理
唔係上連登問
不過你個妹有心昆你
睇黎你都要硬食了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞