第一日返馬會 俾人針對 好慘

22 回覆
2 Like 52 Dislike
我第一次返pt
daddy mammy ,uncle john同埋auntie daisy就教我一定要熱愛你既工作
一定要無時無刻都要專心響你既工作上面
唔可以偷懶

咁今日第一日返工啦
我返1200-1800 咁我11點半就入去
首先果個組長哥哥一見到我第一日返工就食飯先
咁我拿拿臨用左10分鐘就食完
仲有20分鐘 咁我諗住立即搵返組長快d做野
因為食完野成個人都抖完氣啦
係時候要全力工作
同埋我覺得 要為廣大馬迷服務 效率係好緊要
寧願快D食飯都唔想令佢地買唔到馬唔開心
不過個組長就同我講:仲有20分鐘喎
咁我就話:我真係食完飯啦
佢死都未肯俾我做野住
我個心真係好唔舒服
一來我想做野 你又唔俾我做
二來我聽到D組長哥哥組長姐姐都響度細聲講大聲笑
我唔知佢地笑緊邊個啦 但係我好唔開心囉 一間大機構D人唔係應該專業D架咩

好啦 真係開始做野啦
有個哥哥 大我兩三年啦 睇實我
咁佢都幾好人既 幾健談 又好肯幫我
咁跑完一場馬 佢帶我去廁所
咁我屙完尿 佢就介紹佢D FD俾我識
佢地一開始就話: 放心 我地會照住你既
不過我就話:去完廁所 我要快D返位呀
咁我行出廁所門口果陣我好似聽到D恥笑聲
我唔知點解 但係我覺得好嬲
我返工做野係天經地義 唔係去蛇王識朋友架

咁我返去我個位度啦
我見到個場景嚇左一跳
乜 咁 多 人 唔 響 個 位 度 既 ?
我一返到黎既時候個組長哥哥就提我要六個去一個
但係依家完全係兩回事喎
我同個組長姐姐講: 搞錯啊 佢地咁多個都唔跟規矩呀
組長姐姐就話: OK我會處理
話就話會處理 佢地班人返黎果時 個組長姐姐就完全冇出聲
成班人都唔跟紀律既 點俾到顧客好既服務呢
我同個哥哥講: 搞錯啊 佢地咁多個都唔跟顏色組別呀
佢同我講: 算啦
我嬲嬲地 有少少想喊: 咁係呀嘛
我見到成班人響到WRAP WORK陰陰咀笑
話乜野個O靚仔唔識做 乜野正義撚 煩西
我隔黎個妹妹(都係新人)仲要同個FD話:我隔離個新仔正一小學雞
我更加唔開心

去到收工 就梗係拍卡先啦
之後見到好多人未拍卡就走去廁所
就同個主任姐姐報串
咁個主任姐姐就同我一齊行去廁所門口趕人
我聽到成班友話: 痴撚線 死傻仔

走果時聽到有個死飛仔同佢D FD話今日有個新人好ON9
一聽就知道講緊我

我真係好嬲
我想講: 我 冇 做 錯 到 !
篇野好熟
大佬 你唔好咁on9啦
我冇做錯到
真人真事okay?
馬會啲職員不嬲on撚9
以為返幼稚園
個哥哥話俾我知,有啲師奶為左一個月300蚊400蚊就唔去廁所唔放break,佢覺得好on9,但係我心裡面覺得好敬佩,原來真係有咁多人不顧一切去為廣大馬迷同埋市民服務,我地應該要向佢地學習!
我有一顆純真之心
篇野有啲熟口面
回帶
講返正題 未改制之前可以返下
改左制走都走唔切
做乜鳩
即係點?
想知
準備翻
今日一返工 咁我就即刻上去聽CALL果度
同上次差唔多 坐左一陣間有個組長姐姐叫我食飯先
今次我學精左
我用左10分鐘就食晒D飯
不過返到去都仲有20分鐘淨
所以就返返去繼續聽CALL
當時全部食飯既同事得我一個返番個位度
我覺得自己好勤力
因為我知道 食飯時間都係一樣會計人工
所以響我能力之內 我都會一直做野
無論係咪BREAK緊都好
我 的 字 典 裡 沒 有 蛇 王

我知道我返工 係全心全力為馬會做野
所以我願意用盡我一切既力量為馬會為顧客提供最好既服務
無論係精神上 力度上 我都會盡力
所以我入緊飛既時候 我一定會大大聲覆飛
去證明我係用左一切既力量 為大家為馬會為顧客做到最好
因為我相信 只要人地見到我盡力 咁搏命 訓晒身
人地一定會見到既
同埋就算就開跑 唔知賣唔賣得切
我都會用最快既速度去覆飛
因為我希望成為馬會最好既電話投注員工
我都希望可以攞到90%勤工獎
所以我會盡力 亦都解釋到點解我咁憎人地蛇王

不過始終我都會尿急
所以我都去左一次廁所
本身我諗住去完就返
不過我見到有個O靚仔(印象中係上次MON我果個哥哥個FD)
佢一路屙尿一路玩電話
咁我就即刻叫響廁所門口同人吹緊水個組長哥哥出黎
我同佢講: 有人響廁所入面玩電話呀!!!!!!!!!!
佢就即刻入去廁所 同我一齊的左個O靚仔出黎
我見到個O靚仔同埋佢D FD即刻啤住我
響佢地既眼神中 我FEEL到佢地想講
"死傻仔我屌你老母"
不過我好開心 因為我最憎人蛇王 仲要玩埋電話
返馬會唔係要盡力工作咩

尾二果場同最後果場隔35分鐘
見到我自己果組同埋左手面果兩組
好多人走左去
所以就即刻搵組長
最後佢地全部俾組長話
有一個C9仲要係咁同人講個新仔又幾ON9
佢地唔知道我呢個正義使者響背後出左幾多力
我希望令佢地明白 馬會係工作地方
唔係娛樂場所 唔係去BALL 不停搵人吹水

同埋今日食飯果陣見到有個阿叔開馬會APPS
我即刻同組長報串
好似話佢俾人炒左

仲有 果陣好多人入左紙 就想話早走
我捉住果個後生同事
我問佢: 點解你早走? 你唔使理同事同埋顧客既感受 佢地無辜架 佢地好慘架!
佢就話: 你都痴閪線
我同佢講: 幫到廣大市民同埋馬迷落注 係我既光榮 你真係冇得救 根本就唔識乜野叫敬業樂業 點出黎做野架
佢即刻想作勢打鳩我
我心諗 你講粗口都算啦 仲要用暴力
咁我同個主任投訴 佢都叫個傻仔下次唔好咁早走

去到收工 冇人再敢未拍卡入廁所
我FEEL到我已取得階段性勝利了
返到屋企 話返晒D野俾DADDY MAMMY聽
佢地叫我俾D掌聲自己

點都好 返馬會 咪又係返工
做野賣命係天經地義
我 冇 做 錯 到!!
我 冇 做 錯 到!
做多左喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞