Apple 生產線搬離中國 MacBook 及 IPad 將由印尼製造

129 回覆
570 Like 3 Dislike
其實東南亞有更多選擇,我都唔明點解係印尼
可能係為節省成本就索性慳到底,係垃圾堆中種黃金
好囉好囉
單睇一個步驟係好簡單,但係要令一萬個工人,連續十二個鐘重複做每一次都達到標準就好難。用唔熟手工人既代價就係廢品增加,或降低QC標準照賣。

組裝電腦/電話實際上好複雜,入面幾百件零件,幾百個steps, 講緊幾千至過萬個工人,幾百種零件送入嚟,隨時又要拆生產線做另一樣,整個生產地複雜到軍隊咁。
無所謂開多幾間海底撈咪得囉
問心中國做左世界工廠咁多年,水準當然唔及歐美同日本
但係廠商眼中係性價比好高,而且地多人又多,暫時東南亞仲未有國家完全取代到
生產水準低其實都係陣痛,有QC問題都不大,依家係睇有邊個國家想做下一個世界工廠,仲有最重要既一樣野,就算東南亞既落後國家生產力其實都唔係話好高,未發展都已經講緊要福利,本地人懶過鬼又蠢,有去做過野既巴打一定會明
其實真係唔關侵侵事
Apple好早已經想將生產線搬去其他東南亞地方
因為中國人工愈嚟愈高
Apple為求最大利潤 其實一早已經準備緊
無錯
另外其實有研究過
中國人對零件組裝類嘅嘢其實係世界第一
個smart phone市場仲要開始飽和,佢近幾部iPhone仲要出垃圾自爆
即刻見光死,生產線要cut,依家搬埋就岩晒,一下子撤資大陸都頭痕
呢樣野真係幾無敵,係中共填鴨式高壓管治下先會有呢d咁既複製人勞工
on9 大陸整既嘢一定好過印尼
你就on9 我買d 衫褲鞋印尼造 襟用過支那造n 倍
你估支那無暴動咩?只係無新聞報姐
懶還懶 馬虎還馬虎
你只可以講搵佢地代工會慢左
咁我就唔認同 我真係信佢無暴動
佢每年流幾多料俾啲廠仔做case同貼
去咗印尼咁點算
一有蟲害係咪要喺啲工廠區捉魚
點解on9? 代工只係用隻手組裝 衫褲鞋電子野都只係組裝
組裝好唔好就係睇果個地方既人做野馬唔馬虎
邊到暴動咪出坦克車囉
又唔係未試過
世界末日喇
世界末日喇
農地唔係起工廠就污染晒,
想返去耕田都唔得
引尼班蛋散請佢做8個鐘食2個鐘煙尾到早走最食飯最後做3個鐘
先達狗會唔會又風山水起呢?
蘋果吸血工廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞