十萬火急求救!!!有線寬頻 上唔到網

34 回覆
0 Like 0 Dislike
因為個拖把壞壞地 諗住換個新嘅。

換完之後發覺 有線寬頻個modem 好似壞左。依家上網又唔得,電視signal 又冇左。好想死

講左個basic setting先 (如下圖)

佢係經條main cable(紅圈)派入屋。

藍色同綠色 2條 sub-cable 係分別派去有線寬頻個Modem (藍色),另外果條(綠色)係搏去電視。

個cable 嘅問題就好似我係下圖描述一樣:

實際狀況:

有冇巴打 知發生咩事 同有冇補救方法
求救
多謝你幫手推
一推再推
竟然cut到有線
我都想cut
搞掂呢單先
d 線鬆左?
check 過冇鬆

冇理由同時電視 router 一齊死
我懷疑會唔會係佢條cable 壞左
可能比你扯鬆左
你試下拆上面紅色果條線出黎
再將條線用力頂佢入返個銀圈頭
即係左手撳實個銀圈
右手撳條線再推去左手果邊
再插返去分線器
Not working. Still the same
我試過禁 modem 粒reset 掣,但都係冇用,問題依舊
modem 有冇 reboot
btw technical support hotline 唔係 24 on call?
唉 諗住自己搞多陣會搞得掂。
點知過左12點 冇人......
有reboot 呀,但問題依舊
個modem 壞 都話可以就咁一換一,但如果係佢d cable 出事,咁咪要拉過晒d cable
如果係modem 壞,我最多電腦上唔到網姐。Main Cable 搏去電視果邊,唔經modem,所以modem 壞, 應該係唔會影響電視signal wor.

之前都試過個modem 神下神下,但電視照樣睇到wor.

今次唔知搞咩鬼。一次死晒2邊
喂上網又唔得,電視signal 又冇左
Modem果啲即係無壞啦砵黎無用
緊係由個銀色一開二盒仔check稒轉頭
睇左紅色條主線嘅另一邊即係牆身個socket 位未呀
100%係呢段出事
我都覺得係呢段出事 但我個書架 阻住左,要將成個書架relocate 先得,太晒時間。

點都要星期六 先做到
巴打試直駁modem 唔好用分插試
睇吓上唔上到網先
你明早打上去約師傅吧啦。
你明日唔約
下星期都未必約到
同埋講漏左 佢條main cable 係「唔經」socket, 就咁直接派入屋(所以我牆身 開左個窿 比cable 直入)

入到屋之後 就去到個 1開2 hubs

試過。

本身我係Modem -> Router -> Desktop 咁,用Lan 線 連起晒d 機。

我頭先試過就咁 Modem -> Desktop. 都係唔work.
約師傅 認真
我用咗好多年都係咁
有陣時你聽朝會無事
但約咗先無死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞