[求救]F3選科

80 回覆
1 Like 62 Dislike
記野唔勁千奇咪讀中史,而家個syllabus 多到唔合理
我始終只係想phy chem放底
non of my first choice
中史定geog好
PHY唔CHEM得唔得呀屌
可以點搭課?
咩科都好,中英數三科要讀好
地理 史科 絕對咪撚揀
M2 一撚定要揀
其他睇興趣

( 如果可以同番中三時既自己講 我會咁同佢講 )
讀文商悔終生
Phy Chem Bio 更稱心
Phy Chem bio chur到仆
bafs econ ict會輕鬆好多
但如果係想做醫生嘅話就chur啦
中學野都chur..
呢個真 有時大個先發現自己對某啲行業有興趣
到時就太遲 無得揀

M2同M1唔同,

一邊係純maths果邊,
一邊係statistic,精算果邊
不過既係, M1既野大學學得返, M2唔係咁易
從未用過抖m
我係一個壞咗嘅垃圾
phy chem bio
讀ict 死路一條
絕對係phy chem ict m2
programming 緊要過你識中文
chem 係central science 上大學讀乜都得
m2好淺唔難 m1讀完=無讀
phy chem bio m2 入大學最有用 ,但chur到仆 XX
大學科任揀, 無敵

ICT 去到大學先真正有用 ,中學 ICT 無咩用 ,讀完可以等於無讀過 ~~ 但好過史科先

bafs econ 會輕鬆好多 ,都系來來去去果D 野 bafs --> balance sheet
DSE ok 易高分
但會好過史科同 ICT ( 比較有用DD)
其實讀Econ 都ok ,可以知道呢個世界經濟運作基本知識,但對搵錢無作用 eg 成日聽到GDP (可以知點樣計 )

geog / 史科 /中國文學 .. 睇你 like or dislike ,背書科,如果對入大學而言 ,大學難揀科 ,讀完又唔知有咩用 ???

中史科 讀完知中國各大王朝變化,政策

世史 : 一 / 二次世界大戰開始完結影響 ,國際政策,獨立運動 ,日本改革,又係讀完都唔知有咩用 ~~

geog :會讀上至天文 下至石頭 , 天氣,海,地形,石頭 都讀曬
但讀完都唔知做咩 ??

中國文學 :睇詩人9 up既詩/文 ,Maybe 對你中文有所進步怪???

我會咁諗 :
phy chem bio m2 > bafs / econ > ICT > geog > 史科 >中國文學 ..

你都要睇自己鐘唔鐘意 ,應唔應付到 ?
中三同中四後 係唔同世界 Level ~

~個人意見~

得閒去下書店睇下中四五六DSE既書 / Paper
多謝你
真係想學programming就youtube學啦, 中學ict=辣殺, 讀完你都係乜都唔識, 另外m1絕對唔會冇用, 我自己都係讀m1, year1既math courses, m1啲calculus底幫到唔少, 學返m2既嘢亦都唔難, stat方面就真係可有可無

btw agger m2>m1
咁又無必要貶低M1 statistics無處不在 有M1其實都有著數 不過成績唔好又數學差真係咪揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞