有幾多個住村屋嘅巴打有安裝太陽能

17 回覆
0 Like 0 Dislike
有冇已裝太陽能嘅巴打分享下
一般有3個計劃

Full pay Plan
$14萬 20塊板
(客人需負責第三者責任保險及包料保養維修)每年$2400 一共15年

0首期分期供款
客人申請時繳一萬手續費(中電不成功可退回)
申請批出後可以每月$3688 分60期(5年)供款
(客人需負責第三者責任保險及包料保養維修)每年$2400

$0 Plan
客人需繳$10000申請費用(包括律師合約費、文件費等),中電申請不成功可退回
上網電價3、7分帳,公司佔7成
合約期內本公司包括一切維修及第三者責任保險
自己只係想揀full pay plan
絕對唔會同興建太陽能既公司瓜分電源

出post純粹想問吓一般一個1500 尺既天台
整個system 需要成本係幾多?
有冇巴絲喺村屋天台裝過太陽能系統?
法例只可以做天台面積一半
整個system 需要成本 要睇用太陽能板、逆變器、支架
太陽能板唔好揀大陸板 支架唔好用鋁

加 TG 交流
https://t.me/KarsonTG
有咩非大陸板選擇呀

我睇過好多公司都係大陸貨
不如擔心下係天台種掌以後漏水點搞
唔用鋁合金支架 可以唔打地
目前觀察 Panasonic 同 LG 比較有保證
聽講裝太陽能板目的主要係因為可以有合法加建
七百尺天台大約可以發到幾多度電啊?
可以合法多咗2.5米嘅屋頂 等於多咗半層空間
另一個目的賣電賺錢
七百尺可以安裝一半面積 大概20塊板
要睇用咩板 同有冇裝優化器
以前研究過下, 效率太低完全唔合乎成本效益, 一塊私家車頂既板, 只係夠力推一部ultra notebook既用電量, 成個屋頂裝滿都唔好止意可以推到部冷氣, 太陽能板壞率唔大, 但你仲要搵地方裝一堆叉電, 成30尺地放擺電, 已經係死罪, 仲未計你每2, 3年又要成批電換晒, 果道維返一年都3皮野成本
你有所不知 依家個玩法唔係自給自用
有個叫可再生能源上網計劃 中電會購買由你的可再生能源系統所生產的電力
你同中電買1度電 1.2HKD
中電用5HKD 買你1度電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞