山寨MathConcept憑空創造唔存在嘅三角形

108 回覆
201 Like 6 Dislike
上次邊條友?

不過我都收到風,而家嗰個營運總監, 即係有上viu tv嗰個問答比賽節目所謂嘅學術專家, 曾經喺一個員工training裏面,同其中一個員工講 話佢自己都唔明點解梯形面積係上底加下底乘高除以二。 不過你做得管理層有錢開舖請班奴隸幫你做嘢咪得囉, 數學識條鐵咩? 聽講嗰個學術專家係讀linguistic 畢業嘅, 華麗轉身一變可以變成數學專家
345 就實有, 不過我畫呢個未必得, 我當咗11係上半球, radius 係 11/pi, 下面未必係345
上面話有ust prof計咗, radius 5點幾, 即係我個波要吹漲d先
唔好問點解 總之背左佢啦
巴打可唔可以問下個prof 個exact form係乜
應該好難寫
佢都係搵電腦gen出嚟
好似唔啱,我用Spherical trigonometry公式計到半徑大約係7.6238,面積大約係32.9817。
steps

r係半徑,面積係A+B+C-π
UST有個prof幫手計咗

喺一個radius係5.59060嘅波上面就畫到
不過個area就唔係底乘高除二喇...變咗43.1972

好似唔啱,我用Spherical trigonometry公式計到半徑大約係7.6238,面積大約係32.9817。
steps

r係半徑,面積係(A+B+C-π)r²
我計左好多個答案,7.6238係其中一個。你應該諗得多過我少少。或者我地大家都錯,個 prof 啱
我知道錯邊啦,你應該啱
當 r 最大
變咗數撚圍爐區
宜家小學就要學differential geometry?
is that Frederick
除左佢重有邊個會特登去計
話說間垃圾又開新分店
冇睇開佢地啲片,乜原來咁多低級錯誤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞