用緊耀才買美股想轉去匯豐買

22 回覆
0 Like 3 Dislike
耀才每單都要最低要usd$13.8,好貴.不過唔使存倉費,匯豐首1000股每單劃一usd$18,存倉每個月5美金其實都差唔多,加上長揸銀行好似安全d,有無巴打用緊匯豐買美股?覺得點?仲有想問政府保果15萬包唔包美股?
下⋯⋯用富途啦 $2 美金一單
香港點會包美股呀
用ib啦
用緊富途都諗住轉 除左銀行 有冇邊間唔係中資既 入錢係比較方便?
ib可以用轉數快入港幣,美國券商之中應該入數最方便,不過戶口喺香港,唔受美國保障。
另外,每次美股交易最低1美元佣金,不過有最低月費10美元(如果該月交易佣金不足10美元,要補足差額至10美元)。26歳以下月費為3美元
利申:ib用家
HSBC買股票手續費幾銀?
轉中銀無上限免佣唔係仲抵咩?

https://www.bochk.com/dam/investment/securities/us/popup_t.html

用支那銀行聽收皮啦

利申用花旗
美國花旗?
受美國保障 保障上限係幾多同發生咩事故先保 ?
唔受喎
係~我問得唔清楚~想問如果我係美國開戶口, 巴打有冇認識 麻煩晒
0.5M USD
券商破產、財務出問題時:
The SIPC provides insurance coverage up to $500,000 of the customer's net equity balance, including up to $250,000 in cash.
五十萬元,當中現金最多二十五萬。

不過我睇重一點,有SIPC,交易結算所應該喺美國,財產受保障,比較難被共產。
我之後可能會出教學post講點樣用美國券商走資。
咁usd呢?我想問用ib,香港銀行戶口買美股,要點做?
我用牛牛,香港銀行戶口,用轉數快入港幣,係牛牛入面轉美元黎買美股,方便,快捷,但有人話兌換率唔靚,我自己就唔理,因為簡單,又有lv2串流報價
好貴
做乜咁咁睇唔開
一樣,入錢落指定户口
fx兩蚊美金手續費,不過價差係其他行幾十份之一。
咁睇係牛牛最平
不過你要驚佢執笠都無計
但話晒都上左市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞