由佔中到逃犯條例 感受同願景

8 回覆
14 Like 2 Dislike
佔中可以話係近年香港社會運動既一個突破
無人諗過香港人會有咁大既自發性去表達訴求同意見

曾經,我有些朋友係佔中期間都走到好前
但果次之後,好多人認清左一個事實
香港人無論做d 咩,都無辦法影響政府,從而影響e個社會
因為真正要面對既政府係最上面既中央政府
一個踩住自己人鮮血 (國民黨、文革、六四) 而走過黎既暴力政權

本身係專業人士圈子
近幾年身邊既朋友,唔多但有d 已經移左民
仲有d 係度研究緊點移民
雖然大家無好似佔中時期咁高調去談論政治
但心底裡大家都知道
現在已經到左要抉擇既時候

我諗好多人,除非有特別背景要瀨共,都唔可能接受逃犯條例
但現實係睇住港府被中央一步步硬推

以香港仔最務實既態度去睇
大陸將來只會不斷融合同限制香港既發展
我諗都無人會奢望可以去得番香港最輝煌既時代
但係至少至少,我地要維持獨立思考、辨別是非既能力
盡量維持番香港人應有既standard 而不被同化

香港最值錢既野唔係e 個地方,而係背後既制度同我地自身既素質 (道德、價值觀)
若果他朝真係換血換到無個正常人,大家亦不必留戀這個地方了
素質
今日做咗啲乜嘢大茶飯
溫final
其實無勸人離開香港
只係講番身邊d 觀察
去定留,每個人既包袱唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞