請廣傳及幫手 ''反修例''單張

133 回覆
146 Like 7 Dislike
我整咗三個版本,大家可以提供意見,再作修改,下星期我會開始派街
完整版

反對修訂「逃犯條例」
為什麼要反對?
 危害香港人自身安全及利益
條例修改後,中國政府可控告香港人多達37條罪行,而只要中國提供的表面證據成立,香港警方就可以在香港拘捕相關人士,並引渡回中國受審及監禁。並且可以搜查、凍結及沒收相關人士在香港的資產。而中國的法治水平低下,難以獲得公平審訊,尤其相關人士涉及政治有關的罪行。

 損害香港經濟
條例修訂一旦通過,嚴重打擊香港在「一國兩制」下之優勢及獨特性,嚴重削弱國際社會及投資者對香港之自治權、法治及投資環境之信心,為香港作為國際金融中心帶來不可逆轉的打擊,從而令資金及公司撤走,直接影響金融從業員及全香港市民之生計。
當世界各國對香港失去信心,香港賴以成功的基石「聯繫匯率」/「香港關係法」亦可能會因信心危機及港元遭大量拋售而受影響,嚴重打擊香港經濟。

 修訂「逃犯條例」比23條立法更恐怖
基本法23條 : 涉及行為需危害國家安全,在香港審判及監禁
修訂逃犯條例 : 莫需有,中國政府可任意控告香港人多達37條罪行,香港會配合執法將相關人士拘捕,只要中國提供的表面證據成立,香港法庭就會移交相關人士到中國審判及監禁。

 影響香港人自由
部分曾報導過中國負面新聞的從業員,以及電影工作者,甚至在網上發表過「不恰當」言論的人,亦可能會被中國控告而被引渡到中國受審。條例修訂一旦通過,將收窄香港人言論、創作及新聞自由。而中國所謂犯法/不恰當言論定義模糊,香港人隨時墮入法網。

 香港政府宣稱香港法庭能「把關」?
事實上中國是否有公平審訊本就並非香港法庭可以審議的事,而法庭裁決亦只是以中國提交的文書作基礎(表面證供),所謂保障形同虛設。

 政府表明不會移交政治罪行的疑犯 ?
政府的確表明不會移交政治罪行的疑犯,但中國仍可以非政治有關的罪行控告香港人。例如銅鑼灣書店店長林榮基其實被中國控告「非法經營、販賣書籍」亦與政治無關。

 打開法律缺口,後患無窮
修訂一旦通過將難以撤回,他日中國亦可加入其他更影響香港人安全及利益的條文,令每個香港人都活在不安全、不自由的社會,影響極為深遠,可以說此修例長遠會將斷送香港未來,反對修訂「逃犯條例」可謂是香港的「終局之戰」。

我們可以怎樣做?
 留意最新消息及事態發展
 為捍衛香港及自已的自由、利益,香港人或以集會示威方式表達訴求
 向你身邊的家人、朋友、同學、同事講出修例會對香港造成嚴重的破壞

香港人團結、合作,勝利會站在香港人一方。
簡短版

反對修訂「逃犯條例」
為什麼要反對?
 危害香港人自身安全及利益
條例修改>中國政府可控告香港人多達37條罪行
表面證據成立 > 香港警方在香港拘捕相關人士 > 引渡回中國受審及監禁
中國政府可搜查、凍結及沒收相關人士在香港的資產
中國的法治水平低下 > 被捕人士難以獲得公平審訊

 損害香港經濟
嚴重打擊香港在「一國兩制」下之優勢及獨特性
影響國際社會及投資者對香港投資環境的信心 > 外資撤走 > 大量香港人失業
「聯繫匯率」/「香港關係法」可能取消 > 嚴重打擊香港經濟

 修訂「逃犯條例」比23條立法更恐怖
基本法23條 : 涉及行為需危害國家安全,在香港審判及監禁
修訂逃犯條例 : 莫需有,中國政府可任意控告香港人多達37條罪行,香港會配合執法將相關人士拘捕 > 中國提供的表面證據成立 > 香港法庭移交相關人士到中國審判及監禁

 影響香港人自由
新聞的從業員/電影工作者/在網上/現實發表過「不恰當」言論的人等等
亦可能會被中國引渡受審 > 將收窄香港人言論、創作及新聞自由
中國所謂犯法/不恰當言論定義模糊 > 香港人隨時墮入法網

 香港政府宣稱香港法庭能「把關」?
香港法庭無權決定中國提供的證據是否可信,法庭裁決只是以中國提交的表面證供所決定,所謂保障形同虛設

 政府表明不會移交政治罪行的疑犯,干犯政治罪行會被捉到中國受審嗎 ?
會,因為中國仍可以非政治有關的罪行控告香港人
例如銅鑼灣書店店長林榮基其實被中國控告「非法經營、販賣書籍」亦與政治無關

修訂一旦通過將難以撤回
日後中國可加入其他更影響香港人安全及利益的條文 > 令每個香港人都活在不安全、不自由的社會
修例長遠會將斷送香港未來,反對修訂「逃犯條例」可謂是香港的「終局之戰」

我們可以怎樣做?
 留意最新消息及事態發展
 為捍衛香港及自已的自由、利益,香港人或以集會示威方式表達訴求
 向你身邊的家人、朋友、同學、同事講出修例會對香港造成嚴重的破壞
 香港人團結、合作,勝利會站在香港人一方
口語版

反對修訂「逃犯條例」
點解要反對?
 香港人命仔都冇
條例過咗,中國政府有37條罪可以告香港人,只要中國提供的表面證據成立,香港警察就可以係香港拉你,再夾你返中國受審同坐禁。
仲有呀 ! 中國可以凍結,沒收曬你喺香港嘅財產,簡單嚟講,即係抄家。
同埋中國的法治幾咁高就喺人都知,呀李波都自願「偷渡」返中國就知啦 !

 香港經濟好大鑊 !
好多外國公司就喺鍾意香港有完善而獨立嘅法律,一旦修改條例通過,中國話你有罪就可以直接喺香港捉人,仲邊有公司肯留喺香港呀? 到時外資撒走 (呀!李嘉誠就醒目,早幾年已經撒資) 到時香港經濟一定好大鑊,到時大家連份工都冇埋。
仲有,對香港經濟好重要嘅「聯繫匯率」同「香港關係法」都有可能會因為逃犯條例通過而受影響,到時港幣隨時變廢紙

 「逃犯條例」比23條立法更恐怖
基本法23條 : 香港法庭有證據證明你危害國家安全的話先會出事,最起碼喺香港審判同監禁
修訂逃犯條例 : 莫需有,中國政府可用37條罪告你,只要中國提供的表面證據成立,而香港又冇權Say No,咁你就直送中國坐黑獄

 影響香港人自由
唔好以為你只係一個小市民就唔會捉你,你只要係現實同網上講過啲共產黨唔鍾意聽嘅嘢,一樣可以畀人捉返中國坐監,而報過中國負面新聞嘅記者,拍過得罪中國電影嘅人都係高危一族

 香港政府話香港法庭可以「把關」?
事實上中國是否有公平審訊本就並非香港法庭可以審議的事,而法庭裁決亦只是以中國提交的文書作基礎(表面證供),所謂保障形同虛設。

 政府表明唔會移交政治罪行疑犯 ?
中國仍然可以用非政治有關嘅罪行控告香港人。例如銅鑼灣書店店長林榮基其實被中國控告「非法經營、販賣書籍」,他日你一句「唔鍾意大陸人」佢已經可以告你「煽惑進行危害種族」喇 !

條例一過就好難撤回,遲下中國加更多罪行落去,例如「衝紅燈」,咁你衝紅燈都會畀人捉返中國
即使唔捉你,每個香港人到時都唔夠膽出聲反對唔公平嘅事,因為怕得罪中國政府而畀人捉走。
咁每香港人都生活喺唔安全、唔自由的社會,社會上唔存在反對當權者嘅聲音,香港人生活只會變成生存,努力賺錢嘅同時,我哋應該保護返香港—我哋唯一嘅家。我哋應該保護返基本人權—自由。
呢次修例真係會斷送香港未來,請反對修訂「逃犯條例」,我哋一齊打好呢場香港「終局之戰」 !

我可以點做?
 留意最新消息 / 事態發展
 行出嚟示威 / 集會
 同你身邊嘅家人、朋友、同學、同事講出修例會對香港同埋香港人安全嘅影響

香港人團結、合作,勝利會企喺香港人一方 !
建制都會擺街站宣傳,我哋民間自發反修例
有無人幫手設計、印同派?
推 大家幫下手 唔識設計同排版
口語(最新版)

反對修訂「逃犯條例」
點解要反對?
 香港人命仔都冇
條例過咗,中國政府有37條罪可以告香港人,只要中國提供的表面證據成立,香港警察就可以係香港拉你,再夾你返中國受審同坐禁。
仲有呀 ! 中國可以凍結,沒收曬你喺香港嘅財產,簡單嚟講,即係抄家。
同埋中國的法治幾咁高就喺人都知,呀李波都自願「偷渡」返中國就知啦 !

 香港經濟好大鑊 !
好多外國公司就喺鍾意香港有完善而獨立嘅法律,一旦修改條例通過,中國話你有罪就可以直接喺香港捉人,仲邊有公司肯留喺香港呀? 到時外資撒走 (呀!李嘉誠就醒目,早幾年已經撒資) 到時香港經濟一定好大鑊,到時大家連份工都冇埋。
仲有,對香港經濟好重要嘅「聯繫匯率」同「香港關係法」都有可能會因為逃犯條例通過而受影響,到時港幣隨時變廢紙

 「逃犯條例」比23條立法更恐怖
基本法23條 : 香港法庭有證據證明你危害國家安全的話先會出事,最起碼喺香港審判同監禁
修訂逃犯條例 : 莫需有,中國政府可用37條罪告你,只要中國提供的表面證據成立,而香港又冇權Say No,咁你就直送中國坐黑獄

 影響香港人自由
唔好以為你只係一個小市民就唔會捉你,你只要係現實同網上講過啲共產黨唔鍾意聽嘅嘢,一樣可以畀人捉返中國坐監,而報過中國負面新聞嘅記者,拍過得罪中國電影嘅人都係高危一族

 香港政府話香港法庭可以「把關」?
事實上,香港法庭係冇權決定中國法庭有冇公平審訊,而香港法庭裁決亦只係以中國好片面表面證供,呢啲所謂證據係有可能由中國政府為咗入你罪而偽造(就例如林榮基拍過嘅「認罪片段」),所以香港法庭只可以送你返中國受審,冇權向中國Say No嘅。

 政府表明唔會移交政治罪行疑犯 ?
中國仍然可以用非政治有關嘅罪行控告香港人。例如銅鑼灣書店店長林榮基其實被中國控告「非法經營、販賣書籍」,他日你一句「唔鍾意大陸人」佢已經可以告你「煽惑進行危害種族」喇 !

條例一過就好難撤回,遲下中國加更多罪行落去,例如「衝紅燈」,咁你衝紅燈都會畀人捉返中國
即使唔捉你,每個香港人到時都唔夠膽出聲反對唔公平嘅事,因為怕得罪中國政府而畀人捉走。
咁每香港人都生活喺唔安全、唔自由的社會,社會上唔存在反對當權者嘅聲音,香港人生活只會變成生存,努力賺錢嘅同時,我哋應該保護返香港—我哋唯一嘅家。我哋應該保護返基本人權—自由。
呢次修例真係會斷送香港未來,請反對修訂「逃犯條例」,我哋一齊打好呢場香港「終局之戰」 !

我可以點做?
 留意最新消息 / 事態發展
 行出嚟示威 / 集會
 同你身邊嘅家人、朋友、同學、同事講出修例會對香港同埋香港人安全嘅影響

香港人團結、合作,勝利會企喺香港人一方 !
推,支持
香港靠我哋
可以留tg傾
上個post有心人整咗出嚟
有興趣設計,派發嘅可以留低tg傾
唔吸引眼球,諗諗佢
睇下以前整蝗蟲個poster,唔會白底黑字
印彩色會貴
但係得字搵撚睇
你睇人貼街招有相有圖都可以黑白,無衝突
印顏色紙

大家留tg傾
依家只係排咗字,本身諗住每點下面畫圖
睇巴打有咩建議,一係我畫埋
幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞