小部份澳門人拎葡國護照打丁唔係冇原因

38 回覆
33 Like 2 Dislike
葡國護照有咩用?

同樣經歷殖民統治,同樣留下國籍身份,英國留給香港人的BNO,與葡萄牙留給澳門人的葡國籍,卻是差天共地。

英國為了避免香港人湧入本土,遂創設英國國民 (海外) (BNO)國籍,拒絕給予香港人居英權,後來亦主動排除BNO的歐盟公民身份 。

而澳門人所擁有葡萄牙國籍乃具有完全的公民權利和國籍身份,亦具有歐盟公民的資格,可以在葡萄牙居住,也可以直接在歐盟成員國家定居、工作和留學,而不須辦理「移民」手續。

換句話說,持有葡萄牙護照,歐洲的大門已經為你打開,你可以自由選擇在哪一個歐盟國家定居。想留學的話,歐盟國家的大學都會為歐盟公民提供學費優惠,有些大學甚至可以讓你免費入讀。想工作的話,不須辦理任何工作簽證就可以直接找工作,聘請機會往往比需要簽證的外地人高。想退休的話,西班牙和葡萄牙等南歐國家,生活水平較低,樓價物價適中,天氣怡人,醫療系統良好,是不少歐洲人的選擇。截至2017年初,葡萄牙護照可以在171個國家免簽證入境,在護照免簽指數中排行第6。即使不打算移民的你,持有葡萄牙護照一樣可以為你的生活帶來方便。

根據葡萄牙葡僑事務國務秘書的統計,澳門現時約有16萬人擁有葡萄牙籍。新國籍法生效前在澳門出生的人士、因結婚或其他原因歸化葡籍人士以及他們的子女是最主要的組成部份。雖然葡萄牙護照換領費用較高,有效期也較短,但由於有著上述的原因,建議大家一定要續期,護照、認別證等重要證件,應當隨時保持有效,以備不時之需。

BNO呢?
BNO
轉貼:https://maddog.myradio.hk/2018/08/09/%E8%AD%98%E7%94%A8%E4%B8%80%E5%AE%9A%E7%94%A8bno/

英國國籍複雜多變嘅原因之一,係過去日不落帝國喺殖民時期遺留落嚟嘅問題,畢竟英國作為一個島國,保守主義自然行先。相反,葡國佬喺當年畀咗大量澳葡唐人拎咗一本賦有完全公民權嘅葡國護照。而且根據《葡國國籍法》,下一代可以自動繼承葡國護照。所以,理論上澳門人一直都會有人有呢本護照,只係佢哋識唔識葡文又一回事(撇除土生葡人)。而筆者不禁喺度諗,如果葡屬澳門當時人口過百萬,佢會唔會學英國咁改國籍法再整PN(O) 出嚟?根據近期一啲機密文件透露,英國當時係同葡國傾過,叫佢唔好畀大部分澳門人帶葡國公民身份,怕香港人會嘈。點都好,以下係英國6個國籍:

英國公民(BC)
英國海外屬士公民(BOTC)
英國海外公民(BOC)
英國國民(海外) (BN(O))
英籍人士(BS)
英國保護人士(BPP)

筆者一路認為,主流媒體成日話BN(O)唔係英國護照係有錯誤,應該話英國公民護照,英國國民(海外)護照等,咁樣分類先至係正確。
另外,筆者想喺度講,其實呢本嘢經英國外交和聯邦事務部(FCO)講明,持有人喺英國國外可以享用英國嘅領事服務(但經過全國人大會議定義嘅中國籍人士唔可以喺中華人民共和國境內有保護)。如果喺冇英國駐外使館國家,例如馬里、蘇里南、尼加拉瓜,就可以用英聯邦公民身份享用其他英聯邦國家嘅領事服務。

至於6個英國國籍呢樣嘢,都搞到外國好多I.O頭痕痕。特別係歐盟國家,筆者有位荷蘭朋友係做I.O,佢話做咗移民官5年,見盡6本英國國籍,有時令佢要問下上頭點處理除咗BC同BN(O)以外嘅英國國籍,記得有一次處理BOTC,以為人哋假PASSPORT,結果鎖咗人哋幾個鐘。對於I.O嚟講,又GBR、GBN、GBS簡直煩到爆炸,甚至有啲機係讀唔到GBR以外嘅國籍,經常要人手輸入(呢個情況係外國登機經常發生)。而英國政府早喺2008年就已經請咗御用大律師高仕文(LORD GOLDSMITH)去檢討英國國籍,跟住就出咗份” LORD GOLDSMITH QC CITIZENSHIP REVIEW”。筆者深信簡化國籍會係英國一直想做嘅嘢。呢點我會喺總結度詳細講。

而喺 6個英國國籍入面,最多免簽係BC ,其次係BN(O) ,其他幾本都係無咩免簽,特別係BPP。截止2018年8月,BN(O)持有人可以享有156個國家同地區免簽,另外有48個國家同地區可以申請電子簽證(EVISA)或者落地簽證(VOA)。除此之外,BN(O)甚至比特區護照多幾個國家免簽,例如巴拿馬、岡比亞、吉爾吉斯、塞內加爾、玻利維亞同埋哥斯達黎加。 但美國、汶萊、俄羅斯等國家仍然需要申請簽證。

•BN(O)喺英國權利

BN(O)只要合法居住英國,仍然有一定嘅英國國民權利,只係同BC有些少唔同,主要係居留權方面影響較大。總括而言,喺英國合法居留嘅BN(O)人士喺英國法律上唔算係「外國人」,喺英國境內享有同英國公民一樣嘅民權:

1. BN(O)同BC喺英國相比,只係冇英國居留權並且受到入境限制,例如工作或者做生意嘅權利受限,需要達到一定條件去申請T1或者T2。

2. 可以投考英國公務員入面嘅非保留職位 (NON-RESERVED POSTS) 。

3. 登記選民,可以喺英國地方選舉同公投進行投票。

4. BN(O)喺英國居留期間無須向當地警局登記。相反,港澳特區護照去英國讀書、工作、居留等都一定要同其他非歐洲經濟區國民嘅外國人一樣(大部分英聯邦國家或者發達國家除外)到當地警局登記,聽聞登記仲要畀錢。

5. 申請英國車牌較特區護照簡單,只要居住英國超過180日,交出香港車牌(P牌都得)同埋填好一張FORM寄去英國運輸部(DFT)。另外,只要喺FORM入面填埋你個PASSPORT NUMBER,唔使好似特區咁影印PASSPORT DATA IMAGE。

•登記公民方法

1. 根據《英國國籍法案》第四部規定,英國公民以外嘅英國國民透過任何合法方式(TIER1、TIER2等簽證)住夠英國本土5年同時唔離境超過450日,可以先申請ILR(永久居留),再住夠1年而且離境唔超過90日,就可以再登記(REGISTER AS A BRITISH CITIZEN)英國公民身份。筆者要喺度強調,呢點同歸化(NATURALISATION)唔同,歸化指你由一個原有國籍,再加入英籍。呢點已經睇到英國都當另外5個國籍係英籍,只係你冇公民權咁解。而且,登記(REGISTER)嘅話英國政府無權拒絕,但如果你歸化,可以用不同原因拒絕你入籍,例如車仔老細油王就係一個好例子。

2. 非中國籍。呢個係根據《2009年邊界、公民身分及移民法案》(BORDERS, CITIZENSHIP AND IMMIGRATION ACT 2009),無其他或者喪失國籍嘅BN(O)人士由2009年3月起,無主動放棄或者宣佈退出某國國籍,都可以喺2010年1月13日之後,,登記成為英國公民。但係同時因為《2009年邊界、公民身分及移民法案》而被定義為中國公民嘅BN(O)持有人,就唔符合登記資格。目前,呢條法例暫時只適用於喺1997年主權移交前持有BN(O)嘅香港少數族裔,例如尼泊爾裔、巴基斯坦裔、印度裔香港人、印尼華僑等。筆者身邊有幾位尼泊爾裔朋友,就係借住呢個法案登記成為英國公民。而且,係好串咁同筆者講「我係BC! 」。

3. 同個BC結婚,呢度唔多講。

•各國對BN(O)睇法:

其實各國對BN(O)都有唔同嘅定義,當中最離譜係大韓民國,將BN(O)直接當做中國籍。呢個解釋到點解一直入境大韓民國嗰時,指紋機會出普通話而唔係英文。以下係筆者所知各國/地區對BN(O)國籍定義:

亞洲:

東亞 & 北亞:

日本:英國籍

韓國:中國籍(有居韓嘅持BN(O)人士告知佢嘅在留證上面國籍係中國,目前已經不斷向韓國當局反映)
朝鮮:英國籍
澳門:英國籍
臺灣:香港居民
中國:不予承認(如果能證明非中國籍而護照無中文名,可以申請簽證並喺中華人民共和國領土有英國領使保護)
蒙古:英國籍

東南亞:

十一個國家均以英國籍或英國國民(海外)計算,唯獨菲律賓會加上BRITISH HONG KONG

南亞:

不丹:英國籍
印度:英國國民(海外)
尼泊爾:英國籍
孟加拉:英國籍
斯里蘭卡:英國國民(海外)
巴基斯坦:英國籍

中亞:

阿富汗:英國籍
哈薩克:英國籍
塔吉克:英國籍
吉爾吉斯:英國籍
烏茲別克:英國籍
土庫曼:英國籍

歐洲

各歐盟國家:

英籍(非歐盟公民英籍,但部分國家如丹麥同挪威列為中國籍、無國籍或者一啲英屬群島)

東歐:

俄羅斯:英國籍
烏克蘭:英國籍
白羅斯:英國籍
摩爾多瓦:英國籍

南歐:

清一色英籍

英倫三島:

英國:英籍國民
愛爾蘭:英國(海外)

美洲

北美:

美國:香港籍
加拿大:英國(海外)
墨西哥:英國籍

中北美洲

巴哈馬:英國(海外)
哥斯達黎加:英國籍

南美

除阿根廷列為英國(海外)外,其餘皆為英國籍。

大洋洲

澳洲:英國(海外)
紐西蘭:英國(海外)
葡國護照: 走到佬
BNO: 走唔到
澳門得咁少人 佢派國籍都冇咩問題啦講真 仲要知道班人都未必番葡萄牙定居 唔會點影響自己國家
葡萄牙投資定居: 500萬
500萬 X 15萬
葡萄牙佬當年走佬時幾乎搬清澳門庫房收哂申請費㗎喇
而英國佬就留返d 錢同人送比中共洗同奴役
好詳細
本BNO廢, 見到就僧
其實有一小部份公務員好似有得直接BC
旅行證件
唔一定公務員
用bno入過丹麥 冇當我中國籍 都係計英籍(冇係passport蓋章)
所以個用途就係旅行證件
雖然bno係垃圾 但佢係唯一一個可以用黎分辨真香港人同假香港人嘅身分證明文件
呢度 自從唔見左就冇再申請 frd不斷勸 愛国親戚講三講四都冇動搖過
咁你又唔好咁講
護照唔係良民證 只係好人卡
睇唔起澳門既係佢地班貪污狗姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞