「金句王」法官吳蕙芳真係句句精警

373 回覆
6558 Like 22 Dislike
奶粉水貨案 吳蕙芳:「自己國家製造的奶粉,連自己都唔敢食,係咪可悲?這情況是國恥!」
「老當益壯 ,運咁多奶粉,一定都可以承受牢獄之苦。」
「我希望長者唔好恃老賣老,(走私奶粉)真係會判監,千祈唔好以身試法!」
「希望犯罪集團積陰德,唔好咁冇陰公送老人家坐監。」

青年非禮女途人 吳蕙芳:「智障唔係大晒」
裁判官表示明白被告智障,「但唔係大晒」,批評他非禮女性,並且教訓他一餐:「人哋可唔可以見到邊個樣衰就揼邊個呀?人哋覺得睇你唔順眼,可唔可以揼你呀?唔得呀嘛!」
直言被告「根本係色情狂」,批評他不工作,「游手好閒,咪胡思亂想諗吓點摸女人囉」,着他想想「人哋可唔可以摸你阿媽、家姐細妹呀?」

新移民婦涉急症室打女護 吳蕙芳斥:「刁民搞搞震」
主任裁判官吳蕙芳指被告涉嫌襲擊護士,直言本案比一般襲擊案嚴重,在醫院發生暴力事件非常嚴重,「人哋已經忙到一頭煙,仲要遇到刁民搞搞震!」吳官及後用普通話直接訓斥被告,說:「你還要在一個孩子面前打人,誰教你的?」被告聞言落淚,吳官見狀即謂:「你還要在我法庭哭呀?來我法庭沒有同情分,眼淚是沒有同情分的。」

法律畢業生打女友 吳蕙芳:「讀咁多書廢嘅」
聆訊本以英語進行,主任裁判官吳蕙芳特意轉用廣東話訓斥被告:「酒品咁衰,以後唔准飲酒!唔好以為你可以借酒行兇,可以發酒癲。醉酒都有三分醒,你識行、識嬲,你話你斷片,我唔信。」
吳官又批評被告的學歷與行為不成正比,「你讀咁多書,廢嘅!格衰,讀幾多書都冇用」

疏忽照顧兒童案 吳蕙芳:「個女人自己唔識睇醫生?嗰三個係你親生仔女,你反而唔照顧,去照顧成年女人?你以為100蚊就夠3個人食?」
單親爸北上會大陸發燒女友 放下$100獨留3子女在家
辯方代表律師指,被告翌日曾與大女兒聯絡,試找朋友借錢,裁判官即反駁指:「細路仔邊有通財之義嘅朋友?大人都未必有啦。」

吳官審親案都好風趣
召妓失勞力士怕老婆知 報假案扮遇劫 吳蕙芳:「阿伯曳喇你」
老伯在警誡下招認報假案,「我隱瞞事實,係唔想老婆知我去叫雞,所以先作個古仔話俾人打劫」。 老伯的太太和女兒昨到庭支持。主任裁判官吳蕙芳判刑時指「阿伯曳喇你」、「唔想老婆知,𠵱家乜都知晒」、「你自己都覺得醜」,老伯聽得害羞低頭。吳官又指「老公嫖妓對所有老婆都係好傷心嘅一件事」,老伯、太太和女兒聽到後相繼流淚。
老伯哭着請求輕判,吳官問他:「咁你會唔會覺得對唔住老婆?」老伯即說:「老婆我真係對你唔住!」吳官先要他提高聲量再說一遍,然後指「𠵱家唔係同我道歉」,叫他面向太太再三重複。太太聽到後哭得更厲害,並說原諒丈夫,吳官則說:「你都幾大方,幾豁達,唔係好多老婆講得出原諒佢㗎。」
吳官最後充當「和事老」,叫夫妻二人「從此以後擺低件事,唔准再提,無論嗌幾多次交,唔准提」,又勸太太「唔好再有心病,相信你做得到」,太太「唔」一聲答應後,便與丈夫及女兒離開法庭。
法庭:「天才」伯狎智障女子 吳蕙芳斥「下流賤格,你試吓自己老婆同女畀人咁非禮,你揼死嗰個人添呀!」
有妻子兒女的七旬退休漢,在公園遇上一名有唐氏綜合症兼中度智障的卅七歲女子後,用一瓶可樂作餌,繼而捏胸及伸手入女方褲內肆意非禮,事件被其他街坊目擊而揭發。
屢犯非禮富家子鍾雋弘囚7星期 吳蕙芳斥被告:「做一個似人嘅人,唔好我困住你時就後悔知錯,放出嚟時就咩都唔記得」

原來鍾雋弘對上一次係佢審,第七次終於比吳官拉去坐監
估唔到有人留意我媽咪
26歲少婦誣告小巴司機非禮 吳蕙芳斥「唔係你精神有問題,就係心地非常唔好。」
裁判官了解案情後直言:「唔係你精神有問題,就係心地非常唔好。」官斥責被告為了一場爭執,而想令對方坐監,「可能人哋一生人從未犯過事,就因為你黑心、誣告人哋而妻離子散、無咗份工,人生從此不一樣、鬱鬱不得志......」官又反問被告:「人哋為咗咁而坐監,你個心好涼啦?」
不得了,好講得
香港有多d呢d官就好了
香港需要更多呢啲法官
講啲理據好有說服力
法庭:女法官吳蕙芳教控方寫粗口字

在控方讀案情期間,主任裁判官吳蕙芳發現被告向兩名事主所發送的「粗口短訊」中,其中兩句「你老母×」被寫成「你老母西」,質疑「寫少咗個門字」,可能令句子意思完全不同,控方聽取裁判官意見後即時更正。

好正
係法官先可以咁講野
呢啲官先至夠貼地
內地躁妻斬港夫 吳蕙芳:「你唔再愛佢唔緊要,你唔好蝦佢,起碼佢畀你嚟到香港,搵到更好嘅未來,妳唔愛佢可以申請離婚,唔好做成家庭悲劇呀!」

吳官直言:「好多中港兩地及香港婚姻嘅悲劇!」指被告當年是睜著眼睛,嫁給比她年紀大十八年的丈夫,「大家年輕力壯,你冇嫌棄佢……唔係話你o依家嫌棄佢!」強調不論是否中港婚姻,夫婦之間的相處也是一門學問。
主任裁判官吳蕙芳聞言不禁謂:「一把生果刀,一把菜刀喎﹗」她形容案情非常嚴重:「唔知點解你老公肯畀你簽保!」
法庭一向有粗口辭典,糾正係必須
不得了,仲有冇多d?
留名
記得佢好鍾意叫啲年輕男被告做啊仔
黎明
火爆破產青年在今年七月於粉嶺太平洋酒吧「爆樽」傷人,吳蕙芳痛斥青年「別人慶祝生日,你就慶祝死忌
郭於二○○五年被頒破產令,吳官寄語被告「廿一歲就申請破產,希望阿仔你生性」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞