邊個願意同我一齊去派"反修例"傳單?

136 回覆
184 Like 12 Dislike
傳單內容大致如下,大家睇吓有咩問題,我再作修改
有興趣一齊派嘅巴絲打可係下面留言
香港太多唔理/唔識/逃避政治嘅人,禍害香港深遠嘅條例一定要夠多香港人反對先有機會撤回/修改

==========================
反對修訂「逃犯條例」
為什麼要反對?
 危害香港人自身安全及利益
條例修改後,中國政府可控告香港人多達37條罪行,而只要中國提供的表面證據成立,香港警方就可以在香港拘捕相關人士,並引渡回中國受審及監禁。並且可以搜查、凍結及沒收相關人士在香港的資產。而中國的法治水平低,難以獲得公平審訊,尤其相關人士涉及政治有關的罪行。

 損害香港經濟
條例修訂一旦通過,嚴重打擊香港在「一國兩制」下之優勢及獨特性,嚴重削弱國際社會及投資者對香港之自治權、法治及投資環境之信心,為香港作為國際金融中心帶來不可逆轉的打擊,從而令資金及公司撤走,直接影響金融從業員及全香港市民之生計。
當世界各國對香港失去信心,香港賴以成功的基石「聯繫匯率」亦可能會因信心危機及港元遭大量拋售而不保,嚴重打擊香港經濟。

 修訂「逃犯條例」比23條立法更恐怖
基本法23條 : 涉及行為需危害國家安全,在香港審判及監禁
修訂逃犯條例 : 莫需有,中國政府可任意控告香港人多達37條罪行,香港會配合執法將相關人士拘捕,只要中國提供的表面證據成立,香港法庭就會移交相關人士到中國審判及監禁。

 影響香港人自由
部分曾報導過中國負面新聞的從業員,以及電影工作者,甚至在網上發表過「不恰當」言論的人,亦可能會被中國控告而被引渡到中國受審。條例修訂一旦通過,將收窄香港人言論、創作及新聞自由。

 香港政府宣稱香港法庭能「把關」?
事實上中國是否有公平審訊本就並非香港法庭可以審議的事,而法庭裁決亦只是以中國提交的文書作基礎(表面證供),所謂保障形同虛設。

 政府表明不會移交政治罪行的疑犯 ?
政府的確表明不會移交政治罪行的疑犯,但中國仍可以非政治有關的罪行控告香港人。例如銅鑼灣書店店長林榮基其實被中國控告「非法經營、販賣書籍」亦與政治無關。

 打開法律缺口,後患無窮
修訂一旦通過將難以撤回,他日中國亦可加入其他更影響香港人安全及利益的條文,令每個香港人都活在不安全、不自由的社會,影響極為深遠,可以說此修例長遠會將斷送香港未來,反對修訂「逃犯條例」可謂是香港的「終局之戰」。

我們可以怎樣做?
 留意最新消息及事態發展
 為捍衛香港及自已的自由、利益,香港人或以集會示威方式表達訴求
 向你身邊的家人、朋友、同學、同事講出修例會對香港造成嚴重的破壞

香港人團結、合作,勝利會站在香港人一方。
派傳單定出書
派傳單
另外想整多份"香港政府可以點做"嘅單張
解釋香港政府可以有好多方法解決台灣殺人案及日後逃犯問題,但需要法律知識比較好嘅巴絲打度度佢,我唔係法律專家怕有錯
有冇人Join都好,我聽日或後日會印,星期日至下星期會派
樓主咁有心機我建議慳返啖氣好過
依家泛民帶頭出賣群眾
講到明底線並非撤回
甚至戴埋頭盔牙涂做唔做到主席都唔係最重要
個幾星期嘅馬騮戲就此落幕
醞釀左咁耐嘅抗爭議題可以瞬間收皮
有心人真係要明白
呢個時勢已經唔再適合做街頭野
樓主要做就預咗一定會灰心
( Show Blocked User - 呣呣呣呣呣 )完全封鎖
香港太多唔理/唔識/逃避政治嘅人
或者係香港人嘅沉默真係斷送咗香港
我真係唔想咁
唔識整傳單,但我星期六日可以幫手派
去邊派?
你張傳單咁多字點會有人睇呀大佬
毛孟靜又強調,民主派有百分百誠意會面,提出的兩點亦非對建制派的要求,只是表達觀點和提出建議。至於對方有無誠意就各自表述,她期望建制派能提出一些新想法,引發討論,但最終沒有,連成立專責委員會或直上大會的建議都不提,有無誠意大家可斟酌。

毛孟靜表示,昨日她提出可能將之前發生的事一筆勾銷,再由涂謹申做主持,重選主席,只是天馬行空的想法,旨在引發建制派透露更多想法或底線,但對方在會上隻字不提。她認為,整件事的始作俑者是政府,要解決危機,必須撤回修訂或擱置,而民主派會整裝待發,堅持到底。

https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/2138781/毛孟靜%3A與建制派會面有百分百誠意

不嬲係要一路屌住
23條同政改時都係咁,但都過到關
唔好放棄住
封鎖埋五毛「奶波魔魔」plz

之前拎左呢張野黎睇 巴打可以參考下加油!
傳單 唔好太多字
就咁睇你#1post嘅已經fail咗

不過都
支持巴打

建議少D字多D圖
一野塞成版字我都唔想睇
派傳單都得 pizza hut世界第一
屌你呢份都係垃圾黎

咁撚多字,班政治冷感既人邊會睇

盡量少字啦
$100 15min
諗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞