【誠哥都敢搞】沽空機構GMT指長和(00001)隱瞞577億港元債務 為獲取廉價貸款和高評級

95 回覆
63 Like 1 Dislike
https://www.zhitongcaijing.com/content/detail/203680.html
5月14日,智通財經旗下輿情監測大數據平台——股查查監測到,研究機構GMT Research發佈沽空報告,稱長和(00001)近日發佈的年報顯示,與收購意大利電訊商Wind Tre相關的會計調整,加上2015年重組的殘餘影響,推動其2018財年利潤增加了約132億港元,漲幅達38%。這些非現金調整解釋了為何長和的經營現金流滯後於現金利潤,以及為何資本支出始終超過折舊及攤銷。此外,通過將部分資產視為代售資產,長和可能隱瞞了與代售資產相關的577億港元債務。據推測,這種激進的會計方法正被用來為長和帶來更高的市場評級,以及獲得比原本更廉價的信貸。

咩GMT Research?未撚聽過
增持完先搞呢啲嘢
好古惑
誠哥大手加持,打爆沽空
間野一定買左好多長和
踢極都唔升 想誠哥幫幫手回購拉升
仲以為有咩大發現
聽日跌到5%當沽空機構贏
出沽空報告,自己就大手買入
擺明落鉅仔面
鉅仔好開OT 漏夜反擊啦
睇下 victor 今次點處理,如果跌多過 5% 即係代表 victor 一世都係裙腳仔
間野好似係鬼佬run
利申完全唔識會計,想問咩係激進的會計方法
激進會計法(Aggressive Accounting)是指不當地編製損益表以取悅投資者及提高股價。這種激進會計行為在實務中表現為:財務舞弊和財務報表重述。激進會計行為在我國表現為財務舞弊和重大會計差錯更正。近年來,重大會計差錯更正和財務舞弊的發生率越來越高,並引起了國內外學術界和監管部門的註意。
如果冇犯規 is ok la
有無full report
睇上面嘅中文内容,其實無咩特別

“調整” 一向都唔影響 cash, 現金流滯後好合理
有“待售資產” 亦都有“待售負債”
GMT 不如講埋 長建 電能
透過JV Asso 隱藏負債

李氐開始玩數簿Standard嘅時候 GMT 都唔知出世未
隱藏負債好正常,credit agency都實知,佢地會計個see-through gearing去俾rating

同埋銀行借錢俾誠哥,誠哥唔通走你數咩?係咁依收番少少息咪算
簡單財技間公司都係咁搞架啦
如果年報一直都用同樣嘅會計方法就影響唔大
但如果佢更改一d會計方法
而令到盈利多左
就有問題
落鳩鉅仔面
依兩年IFRS 有新例,有改好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞