想問下80,90後有幾多有移民想法

97 回覆
493 Like 11 Dislike
想過移民
但係過到去就要成世用第二種語言生活同重新認識當地文化歷史

其實又幾鐘意香港殖民地所經歷過既一切
由漁農業到貿易轉口港到工廠年代再到而家既金融資本領導
再加上一直用廣東話長大
就算係一班朋友或一個社區都可以互助 仲留戀緊果種人情味

無論移去邊都唔會有同樣既環境
所以好矛盾
有錢邊個唔想
我唔係講你, 我係話你道出事實, 然後崇日撚就會嬲

不過好多人都知只能永居, 但佢地選擇睇唔到
因為你d on9吹奏台灣實在係太on9

見唔到就算數, 痴撚柒線真係, 你去搵下台灣大腸癌有幾誇張先
香港再衰都有監管好唔好?
今年移民美國
你都痴撚線
我淨係講句鐘意野食同環境又得罪你
用撚埋曬啲撩交打語氣
都唔知做咩 不知所謂

你想勸阻人唔好搬去台灣嘅
唔該好聲好氣咁開post
陳述台灣有咩唔好
圖文並茂埋 咁有用囉

一野就屌人on9 再用埋啲閪語氣
邊個會想理你
只要你住滿五年就可以申請歸化 手續同需要文件亦都簡單過申請永住 同埋申請永住要住滿十年當然佢批唔批你係一回事 但只要一批 攞咗菊花護照 你就係日本公民 可以享有所有福利同有投票權 同日本人冇分別 加上日本唔俾雙重國籍 你一攞到菊花護照就可以返香港申請退出支那籍
咩叫自己既勢力?
走左 2邊都有樓
巴打移美國邊度
仲平過taiwan
你係外地
蝗都好密雜下
正解
你應該記錯哂
好唔開心 好想走
已移美國
做緊份工香港搵15000,美國搵50000
走左6年都有
8 90手足 係走好快啲走
一係留 一係走 要決斷
大家如果仲諗住留系度Hk就要每個地區/市鎮搵定一個人做村委書記/副幹部la,過時過節記得送月餅/果籃俾書記幹部ar,如果吾系俾城管捉你去九龍城派出所就吾好la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞