南非大選討論區

17 回覆
1 Like 1 Dislike
今年係南非第六屆既大選
同以往唔同既係,今年選情特別激烈
主要由ANC (非洲國民議會) DA (民主聯盟) 同埋新興既EFF (經濟自由戰士) 角逐400個議席

ANC: 由曼德拉成立,自廢除種族隔離後執政至今,上年取得近64% 選票, 但近年受貪污醜聞、經濟停濟,失業高企, 總統祖馬落台,由拉馬福薩繼任。

DC: 由南非荷蘭人成立既政黨,今年由黑人領袖 Mmusi Maimane 參選總統,一直係最大既在野黨
EFF: 由ANC 分裂出黎既政黨,主張反貪污,同埋種族議題
主張沒收白人土地,將白人財產分配黑人等等。吸引唔小支持者

https://www.news24.com/Elections/Results/
大家可以留意下, 有時都唔太明 ANC依個管治失敗但仍有大量黑人支持,唔同廢除種族隔離真係上左神枱
DA 定DC?
有d睇唔明
DA 先岩唔好意思
南非近年既環境,除左犯罪率之外,經濟表現如何?
呢幾年好多南非白人移民,我公司都有兩個白鬼拎左身分證同特區護照
依幾年平均經濟成長率得0.6%
失業率30%
白人仍然掌握大多數財富
但至在於少數人手上

南非謀殺率全球頭十 好多白人農夫都比人殺
之前先有記錄片講幾千個白人諗住移民俄羅斯
㥇又未算 但有個趨勢係白人窮撚比例增加
甚至比黑人歧視

有條片講白人乞丐向黑人拎錢
點知條友跳制 侮辱白人 話佢搶黑人資源乜乜乜
EFF個名幾攪笑喎
就咁睇"經濟自由"以為係資本主義自由經濟
但 "主張沒收白人土地,將白人財產分配黑人等等".... 左到呢,但又啱佢地"戰士" 嘅名稱喎
你睇開邊幾個新聞或分析網
有時睇news24 彭博 business insider 等等
我睇Reuters, DW同埋BBC, 但大多係報導唔係分析,Commentary想搵中立具體既唔多
Ramaphosa 都有俾黨內逼搞land reform,沒收白人土地
今年個勢應該似係 ANC 贏,但係有佢哋得票率無5成5嘅話,都應該仆得街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞