今日終於試左第一次醬油蟹^^

1001 回覆
4943 Like 129 Dislike
黑點愈多,原來代表松葉蟹愈肥美。他解釋指,蟹身上的黑點其實是一種名叫蟹蛭的寄生物,它們依附在蟹殼上面生長。由於蟹在成長時會多次換殼,每次換殼過程都需要消耗大量蟹的能量及營養來製造新殼,繼而影響蟹膏量,因此蟹身愈多黑點,代表松葉蟹尚未換殼,反映蟹隻儲存的營養數量愈豐富,蟹膏及肉亦最多最肥美。

的確亦有不少食客不喜歡這些寄生物,因此不少食肆均會在烹調過程中代為處理,清走蟹身上的寄生物,但當初揀蟹時就記得要揀較多黑點的松葉蟹了。
睇到屎坑張相 笑咗
避風塘炒蟹
多謝你呀 我一直都想試 原來質感係咁 依家唔洗啦
韓國食不知幾好食
啲蟹膏正到
香港買係唔好食架
大陸好似潮汕都興食閹蟹 但人地隻蟹朝早仲郁緊果陣閹 夜晚就會拎出黎食
點解會苦從來都冇聽過人食醬油蟹係苦
韓國米之蓮好好食
唔明點解有人會敢喺香港買醬油蟹。。。
醬油蟹係不適合人類食用
韓國唔好食個啲
一係cheap
一係唔出名
上次食大瓦房真係翻唔到轉頭 正到
你咁講我仲應唔應該俾多次機會韓國再試下
巴打俾個名來
屌,一陣去首爾,諗住屌幾隻食,宜家好撚驚
所以話 海鮮海鮮
唔鮮邊好食
睇完啲留言同埋樓主post我真係反晒白眼
香港/空運嘅就梗係唔新鮮臭㗎啦
你自己去一轉韓國食 就知咩叫真材實料咩叫新鮮 咩叫好好食 唔識食唔好曬自己錢買 嘥野又要屌
真心靚野都唔識貨
話咩死港女咁鍾意食
明顯係你唔夠班唔撚識食 未食過靚野
冇錢去韓國就唔撚好出聲 成班垃圾以為自己屌食物好叻
痴撚線
大瓦房 好正 不過幾貴
佢食個死人蟹膏醬撈飯仲要話好好食
抵佢咁撚肥 食野求撚其
韓狗食物正垃圾
冇錢去韓國?我有錢去日本唔好,on99
呢度啲人真係人云亦云又低質人哋講話唔好食就以為唔好食 自己又唔撚去韓國試吓真正嘅
嗰啲不知幾撚好味
^^
日本就梗係好食啦 但係韓國啲醬油蟹係好撚正 完全唔明啲留言嘅人咩心態都見到樓主話空運嗰啲好難食就唔敢去試
生食蟹真係好得人驚
係韓國食過一次
味道可以接受
但食完個胃唔多舒服
頂, 成兩舊水一隻臭蟹, 唸起都好腥 D 生蟹本身寄生蟲同細菌經已好多, 仲要用醬油培植更多細菌

https://www.youtube.com/watch?v=8IUmQzwFybg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞