港女戲院影相 帶外來食物 到底有冇問題

48 回覆
4 Like 25 Dislike
我唔會
我都唔會
我唔會
做咩野
咁你爽手舉報啦
放上黎有春用
手機拍照難入罪
(明報) 2013年09月06日

【明報專訊】在戲院以手機拍照是否違法,目前仍是灰色地帶。根據《防止盜用版權條例》,任何人在沒合法授權或合理辯解下,在公眾娛樂場所管有攝錄器材,即屬犯罪,首次犯法可被罰款5000元,再犯可處罰款5萬元及監禁3個月。手機是否屬攝錄器材仍未有高等法院案例,惟2009年和2011年各有一宗被告人於戲院以手機錄影而在裁判法院被判罪成。

手機錄影片段 兩宗罪成

大律師陸偉雄表示,拍照並非攝錄,不能攝錄電影片段,而且不能因為裁判法院過去判案紀錄,就認定手機也屬攝錄器材,否則大部分人入戲院時已經犯法。他又指,如果那人將拍得的電影片段作商業用途,便可以《版權條例》控告其侵權,但如那人只作私人用途,便較難告得入。
琴日睇完走個陣見到有條撚樣掉個吉既壽司盒落垃圾桶
都幾撚滑稽下
好心就唔好share 啦
戲院場內影相 on9
周野入去食仲大大聲更on9
我都幾肯定佢冇靠腦搵食
溝唔到人就擺人上黎
條女咁正
大家放過佢啦
Boomerang 計唔計
勁多人睇戲要boomerang
好樣衰WOR
兇神惡煞咁
係就報警啦

麻尻煩
佢on9在佢真係以為咁好叻好型
成堆港女睇場戲都要打哂卡,j哂話好好睇
不如搵一個出黎講下有咩位咁好睇?

6粒infinity stones係咩名都未必講到

見到d港女就燥
係佢影相蠢姐,講真帶野食入去好撚閒但要有手尾唔好食到通地又掉落係地下咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞