月經失調 有無好既中醫介紹?

72 回覆
2 Like 1 Dislike
我睇過一次西醫 食完個個月黎過一次都係無正常翻 之後就未去睇
我又係幾個月先黎一次 最近呢一兩年 一黎嘅前一個星期 個子宮就會好痛好痛 試過痛足一日都得
試下去做詳細檢查下 因為我已經3/4年都係咁 今年先開始正視問題感覺有排先可以調理得返
同你一樣,黎m兩個月一次,量少又黑
痛到死咁
食中藥有幫助不過都係經前個人好腫同狂爆瘡,同介口好清,唔可以食任何瓜果
之後日日開始慢跑一個鐘,開始準返,一個月遲3,4日,無介口了不過食得健康左,多菜多水果多肉少飯咁
解決左經前症候群問題,個人精神左
你睇個中藥好有用?我依家都慢慢調理緊生活習慣你係月經失調?唔係多囊性卵巢?你用左幾耐先調理得返
我諗住去照照超聲波先
我都係咁 差唔多兩個月先一次
但check咗唔係多囊性
西醫都係開荷爾蒙藥 叫我三個月唔嚟再食
想睇中醫但唔知邊個好
調經係好普通的症,一般注冊中醫已可以
除非本身季經,服完一個療程已足夠,唔會長時間服
試下尖沙咀 何昕醫師
仲有針灸可以揀
樓上大多數都係月經後期
通常月經過少/後期都離唔開寒邪/腎虛
香港人飲食習慣鐘意食生冷野
而家鐘意飲喜茶
通常都會導致寒濕痰凝
糾結緊睇中醫之前可以試下自己買艾條
每日艾灸肚臍下面嘅關元穴
大腿內側嘅陰陵泉穴,同埋三陰交穴
戒生冷寒涼,飯後果
中醫調月經過少/後期通常起碼都要3個月起跳
除非真係老中醫/針藥灸結合

至於樓主嘅PCOS比較複雜啲
你又重口味食辣野
但係個醫生又話你虛寒
如果咁嘅飲食習慣反而虛寒嘅話都真係幾嚴重下
手尾有排搞
同埋有無check過血糖?
PCOS通常跟糖代謝異常

利申:非註冊中醫,有睇開中醫最好問番自己註冊中醫嘅專業意見
PCOS患者最好嘅治療方法係運動,你本身係肥定瘦?減到5-10%磅數會見到有明顯改善

平時少食有激素嘅食物,一定要盡量戒糖,PCOS多數有胰島素阻性,高風險糖尿病人

有需要可以食supplement,但唔好亂噤食,可以問吓醫生意見 (雖然西醫多數都覺得supplement冇用)

我宜家食梗inositol, ubiquinol, b-complex, d3,純粹比你參考下

超過四個月唔黎,有需要搵西醫開通經藥,但我自己就盡量都唔食,怕有依賴性
個陣睇中醫都話我疑似多囊,要照超聲波
不過我無照到呀,食左藥黎返就算
之後開始運動就停返藥不過真係要keep住做
基本上我個中醫話都市人十個有八個寒底,就算男仔都好,因為你日日吹冷氣
你本身有無過重問題?
你有興趣睇中醫就留個tg啦再傾
之前有經歷過 最耐試過4個月無嚟 跟住就聽朋友介紹 睇太子馨禾堂王醫師 價錢唔算貴 500蚊全包 for 7日藥 佢真係幾好會好似朋友咁傾計 會問下會唔會好大壓力嗰啲
同埋有問佢係咪要keep住食先會嚟 佢有講如果食中藥連續三個月都有嚟就可以唔駛睇住 記得嗰陣我都好似睇咗3 4個月左右 所以唔好咁擔心會唔會依賴咗 希望幫到你

提醒大家
亂經真係唔可以亂食藥 由其是避孕藥
好撚多副作用你唔會知
唔好以為方便走去食
應該正視自己出左咩問題先
利申多囊
樓主係咪長期好夜訓
多期重口味
同埋冰冷野狂食
中醫係相對上天然啲,不過真係睇您好唔好彩搵到個夾您既中醫

我頭兩年試過幾個中醫 個個月四五千蚊 但都好反反覆覆反而後尾食supplement就穩定啲

總之就麻鬼煩
飲食健康 每星期有做運動
但夜瞓咗好多年 係咪都出事
夜訓會荷爾蒙失平衡 男人都唔太覺有咩影響
女人就食二舊屎
我女友都係咁 我地試緊新既補充品 一個月後話你知
夜瞓我諗都五年以上 應該適應咗至係

唔該巴打 希望你女友早日調理好身體
有d人天生係咁
你係一開始嚟經已經係咁定係之前每月一次?
岩岩又講起女人要食多d豆類 女既荷爾蒙就會多d
同埋食小d垃圾食物 要食好既油脂 理個你自己google下我唔識
同埋女仔要食菠蘿 對你同妹妹有益 又google下
什麼會甜d外國人興
之前黎成個月都吾停,睇幾次中醫就正常翻
係,中醫建議要調理等經期自己黎,避孕藥唔治本。
絲打可否share下你個中醫資料?我都麻麻地穩定。。
有無試過食月見草
調節女性荷爾蒙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞