想比較下Avengers 3同 Avengers 4

18 回覆
18 Like 9 Dislike
主要想講下我對第3集同第4集比較嘅睇法
有錯誤邏輯同觀念 麻煩你地指教一下小弟
希望可以屌我屌得細力啲
以下內容涉及劇透情節

Infinity War逐粒石都交代點拎(除咗power stone)
每拎一粒都會有啲場面可以睇到
掟gamora 殺loki 殺vision
喺knowhere又睇到thanos同個女嘅關係
喺titan 打交有反高潮 比觀眾假希望
又有講無限手套點樣整出嚟
笑點都多少少(個人特別鍾意drax嘅笑位)

但係endgame每粒石都拎得好快手咁...
現實寶石直頭講都無講就搞掂...
比較好啲嘅都係拎mind stone同space stone..
多返啲情節同埋多少少梗玩下
然後唔知點樣就整到隻無限手套出嚟

我覺得如果由劇情去睇
因為Infinity War主角係Thanos一個咁滯
易啲將所有嘢講細啲 所以會好睇啲

但係如果由一個Marvel忠實fans睇
Endgame包含晒咁多條線嘅感情同性格發展
e.g Captain America 同 Iron Man和好
Black Widow犧牲小我 成就大我
Iron man同 Spiderman之間嘅關係
仲有一大堆串聯以前嘅嘢
I am Iron man
I can do this all day
Hail Hydra 等等

所以我覺得endgame勝在
引起到大家嘅共鳴感而出色
同埋都有唔少驚喜元素
e.g captain america 拎起thor 個錘
Captain America再嗌一次 Avengers Assemble
真係瀨晒精出嚟
Iron Man 犧牲自己嘅覺悟
captain america同到條女一齊 等等

不過我覺得endgame都有少少失色嘅係
1.時間限制 交代唔到太多

2.black widow同hulk嘅感情線個尾埋得唔好
如果拎soul stone嗰part係hulk 掟black widow落去
會震撼過hawkeye 掟會落去

3.Captain Marvel完全同Avengers班人零抵觸咁
仲要比人當咗做打手 有事鍾無豔 無事夏迎春嘅感覺

4.Captain Marvel套戲營造到佢同Nick Fury好friend
但居然喺呢套嘢臨尾企埋一齊 都無俾到個shot佢地吹下水

完全個人意見部分

5.屌你老母Russell Brothers因為自己鍾意Falcom
將Captain America傳比佢 而唔係做咗3集Captain America重要人物嘅Winter Soldier
嗰陣係咁期待falcom話自己受唔起 比bucky
點知個仆街闔家翁真係拎咗 即刻燥咗少少

小弟不才 並唔係由一開波Iron Man 1已經開始追Marvel睇
但翻煲晒所有miss咗嘅戲 學多啲梗同埋角色嘅發展
好想了解多啲MCU文化同背景
覺得好得意同埋希好多嘢值得去期待
e.g dormammu 背景
同埋 Quill 老豆嗰個天神族嘅人 到底可以有幾勁

再次希望咁多位資深Marvel迷可以指正我了解不足嘅地方
屌細力啲
同埋想一齊討論下嚟緊MCU嘅發展電影
etc 永恒族, 新星Nova, 同埋嚟緊Spiderman等等嘅戲
輕輕一推
見你咁真心幫你推不過啲fans應該係晒劇透post到
唔交個盾比bucky 係因為始終bucky 個人比較淡然
同埋佢個底太花
就係怕比海量回覆河蟹咗
先開post
點知比海量post河蟹
認同你睇法,
我覺得第3集好睇d,
第4集主要係埋尾
(講緊係埋哂之前咁多部電影嘅尾)

其實覺得Russo Brothers 算係稱職地完成工作,
唔會真係有好巨大嘅驚喜.
但對住"要幫50小時嘅內容埋尾"呢個咁艱鉅嘅工作,
要稱職地完成都已經係一件偉業黎的了
(你睇下A2 拍到Joss Whedon 崩潰咁濟你就知)
你標題無寫劇透喎
都差唔多
現實寶石係兔仔係THOR條女身上偷番黎 其實拎石快手都正常 佢地唔可以影響太多野底下拎 所以一定靜靜雞唔會拖太耐
Reality stone冇劇情應該係冇請到natelie portman拍,有佢嘅鏡頭都係thor2剪出嚟
大家都知 但重點係...
點解可以連一個拎石嘅shot都無...
係 其實你可以去投訴
出咗post先醒起
但一睇標題都應該會知掛

根本有正常智商,都知要比較就要傾劇情。
唔打劇透就唔知嘅話果條友係低能。
希望佢快啲岀碟,想3同4一次過睇
你質疑admin決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞