開篷車

11 回覆
1 Like 0 Dislike
到而家自己都未完全知道Roadster, Cabriolet同Convertible有咩分別
Speedster自己認知大約應該係類近復刻以前50/60年代嗰啲賽車

求高人指點迷津
間間廠叫唔同名
Speedster 好似得波子有
Corvette 都有
長知識了

不過咁嘅樣
其實都係解開篷車。因為始終歐洲唔係只得英文, 仲有德文意大利文...etc 所以只係由唔同既文字或語法去指 ''開篷''呢個意思。

458 spider, huracan spyder 之類都係
舊車係核突啲
呢部好似係Callaway改裝的C4 Corvette
謝ching解答

因為之前Merc嗰度話SL係Roadster而非convertible

所以有啲疑惑
理論上Roadster/Spyder係特指雙座開篷
Cabriolet/ Convertible就係2+2
Spyder用喺超跑
Cabriolet 源自法國馬車優雅啲
Convertible auto sport啲
Abarth 124都叫spider
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞