[IT永遠有新嘢學唔完]微軟正開發沒有迴圈的程式語言Bosque

64 回覆
52 Like 4 Dislike
咁angular js嗰啲咪一樣有人試 我記得當年學完angular js 1之後搞完個project,過咗幾個月就出咗angular 2,啲syntax唔同晒,隔多一排出angular 4,而家都唔知出到幾多了 都冇咁多心機去繼續追
你簡化到個客要求既複雜程度好似仲好
e+已經摺咗
要用就用Angular
sorry, 就咁睇個 screen cap. 好似 linq 已經做到個效果?
goto is considered as harmful -> looping is considered as harmful -> if else is considered as harmful -> subroutin is considered as harmful -> ...
我知已經摺咗,我想帶出嘅就係,IT嘅技術用一排已經fade out
睇完個EXAMPLE,我第一時間都係諗到LINQ

基本上而家C#都做到,只係BOSQUE強制要用減少出錯
Goto變structural programming
loop變map reduce
If else變ai
係2d array到 由左上角開始 spiral咁填數字 你用map reduce寫得簡潔易明比我睇
其實唔太明呢個語言同functional programming paradigm有乜分別
姐係LINQ?

點解唔得?
On9先自己寫reduce 正常人用library提供既即食reduce
認同 但呢隻lang=on99既好多case用唔着既玩具lang
syntax好重手
最近c#都有呢種傾向
希望m$適可而止
個concept都一樣成個concept一下轉晒
Stream無得輕鬆笛積=on9
段code好似愈打愈斜,金字塔咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞