一人一個汽車冷知識

104 回覆
3 Like 28 Dislike
利申澳洲
好多頭車都係地板油起步,尤其係收工時間塞車
鬼咩,香港考牌得油塘有回旋處
其他場d人出黎連一個回旋處都未行過就拎到牌
唔會wheelspin咩
未呀開心未
所以我咪話你覺得岩咪做落去師傅
人工越低的地區,渣得越慢
etc布拉格/波蘭/莫斯科

反而倫敦/德國市區, 真係腳腳地板油+brake

發達地區,得日本係渣得慢過香港
我自己揸3500cc後轆,spin到驚

我就不至於地板油,不過起步都唔慢
我英國jj,好少見人地板油,除左啲bmw fuckboy之外
at車太耐無換atf就唔好換
換完即跣
治標唔治本個車主要攞去打靶
GTR唔夠FC鬥
我架舊車要

咁樣一開車好chur 車
打方向燈可以令到附近車輛知道你想轉線/轉灣

好多人都唔識用
n10 年前係,個時全機械,拖泵撻車的確唔好。
但近代(講緊係95年以後) 大部份都係電子化控制,撻車及之後電腦會等幾秒先著泵。

至於踩腳油先熄火及撻車比油更on9 , 講緊係n年前化油器年化先需要,自從電噴後根本多舊魚。

同樣,空波流車省油又係腦退化。
fuel injection後電腦控制噴注油量,你點拖波只要唔比油基本上係唔會浪費。
air bag 可以熄咗佢. (除咗司機位)
屌你老尾個cat收皮都似
嗰個function係比細路乘客用
其實要司機airbag唔爆,抆黃色插就ok
仲有"快線"撚,不過右線根本就唔應該叫快線而係爬頭線passing lane。只係香港叫開快線搞到d人覺得自己行得快少少就有車冇車都霸住條快線行,真係on99
係後面點睇呀
咁正確洗車係點
布同車漆之間一定要潤滑(洗車液)
洗肽同軨嘅工具要同洗漆面嘅工具要分開
最好有兩桶水,一桶當潤滑,一桶用來洗布,洗布桶底加個grit guard
布跌左落地就唔好要,即扔
洗brake粉用iron reactor
如果漆面摸落鞋手就用clay bar,記得用clay都要潤滑
唔好貪平用洗潔精會冇左層臘
洗完車上臘保護層clear coat
https://car.upsangel.com/car-care/365
有心可以自己上網搵下 。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞