想知邊度仲有正宗嘅菠蘿冰同紅豆冰飲?

38 回覆
26 Like 6 Dislike
係前面睇到冰室post,諗起以前啲冰室同茶記係有得飲各類唔同嘅飲品

”凍檸賓,滾水蛋,杏霜,黑牛白牛,菠蘿冰,紅豆冰”。etc,仲有好撚多種

以防00後小朋友亂負皮,菠蘿冰同滾水蛋係可以又飲又食,唔係成舊拎住黎咬個種

仲有野食三文治,咸牛肉三文治個類
黑牛世界級
記得細個要鋸扒先有得飲黑牛同紅豆冰
好撚懷念依家好似淨係得凍檸茶凍奶茶呢啲餐飲。冇人嗌特飲啲茶餐廳就索性cut埋
90 here
以上咁多樣都知係咩嚟,除咗"菠蘿冰",你唔講真係唔知係嘢飲
蛋牛烘底飛邊
仲有各類飛碟

越ff越肚餓
唔緊要啲乜冰乜冰全部係屬於特飲。細個老豆老母唔嗌比你,你係冇機會再飲,因為到你依家大個左出面好多餐廳唔會放係餐牌上

之前係一間飲過但都唔係傳統正室隻
油尖旺果啲舊式冰室?
唔係新開果啲
M記個新地樂咪即係黑牛
依加M記同jollibee都有得飲
90 here
好彩以前細個爸爸會帶我去呢啲冰室
我都鐘意飲菠蘿冰 真係幾正
不過依家呢啲真係買少見少
之前見過有間舊式餐廳係深水埗對上係之前嘉頓個度條路度仲有呢啲賣 大大個餐牌寫係門口
自己整
btw好似澳牛都仲有呢啲賣? 印象中記得
遲下去睇,但我覺得可以打定輸數,深水步個邊應該大機會啲,澳牛呢啲做遊客生意邊會搞菠蘿冰呢啲花臣野
其實冰類應該失傳咗。因為例如菠蘿冰,傳統應該用黄色嘅糖水加菠蘿,再加碎冰。但係依家見到嘅,好多都係求撚其加水,疏打水就算。無左果d 顏色同味道。

紅豆冰,係要粒粒紅豆,好多時係變左紅豆沙。

仲有涼粉冰,什果冰(加橙色糖水)
但我記得好似都有滾水蛋呢啲 你可以去睇下 同埋深水埗個間小店唔知仲係唔係度了
https://youtu.be/arD_DUOdcc4
呢間有滾水蛋,不過唔係冰室
利申:打手
黑牛
麥當勞有出類似 但唔夠雪糕球正
依加啲餐廳係真係紅豆冰
紅豆加水加冰
完全冇哂奶味 淡到難飲
最撚過份係啲餐廳比幼飲管你飲紅豆冰
屋企人經營緊真冰室,開左4x年
華星冰室
澳牛唔好話菠蘿冰
滾水蛋/蓮子冰都有得你飲
我記得好似有 可以上openrice望下餐牌
正唔正宗就另一回事
我記得義順有菠蘿冰
但係近幾年都係做遊客生意
唔知會唔會難飲左
荃灣樓下冰室有菠蘿冰
諗返起細個一飲紅豆冰加雲糕就好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞