Figure討論 (23) 開po好辛苦咩

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
8.咁保養自己心愛的Figure, 有無咩要留意呢? (重要)
綜合左各位意見同埋我網上google研究之後, 有以下幾點需要留意:
PVC Figure本身就會劣化(出油)..
(原文:GOOD SMILE SHANGHAI官方微博)
而主要加速劣化的原因: (from abcvpn666)
1.) 陽光, 強光
2.) 溫度
3.) 濕度 (影響埋發霉, 香港會煩埋呢樣)
4.) 鹽份 (海邊...應該都會影響埋發霉)
5.) 通唔通風

唔Hi係掛, 咁我既 Figure 點算好...
咁大家又唔洗太驚,以下提供幾種方法

歐洲人解決方法:
KEEP住開冷氣同抽濕
普通人的解決方法:
-Figure 盡量遠離陽光
-避免長期 " 密封 " 保存(盡量不要一直關在盒子里
得閒開黎睇睇先

嘩, 放出黎會咁樣樣
咁唔開盒咪得
你咁諗就錯了
因為留意返上面避免長期 " 密封 " 保存(盡量不要一直關在盒子里)
通埋 加速劣化原因(通唔通風)
即是話唔開都會GG...

9.咁想快人一步知道或者親身感受可以去咩展呢?
Wonder Festival(WF)應該最多廠商參加
一年通常有兩次 係日本
http://wf.kaiyodo.net/
一次WF(冬) 通常2月
一次WF(夏)通常7月
去唔到都唔緊要
呢度都會報導
http://hobby.dengeki.com/event/ (日本)

暫時只係諗到咁多
有咩正figure 不妨post 黎睇睇
歡迎大家討論Figure
一切源於愛
都唔知條友做乜
上個Post尾做乜鳩
做乜春
仲以為有新料放出討論 一下推到爆
啲人推po等巴打貼可脫
哩排拎得隻娜貝 其他可脫囡囡全部延晒期
鬼有野貼咩
真係有人中伏唔知1001又屌唔開post

囡囡
LM
留名
留名
今個月尾無膠找數
追隻舊限定尼祿先
近暑假先有野找數
希望gsc早d話我知delay
和服盾子係咪無限延期

出緊貨
和服盾子貨已出
和服saber就無限延
LM

開訂
【發售日變更】

2019年4月發售→預定2019年7月發售
Good Smile Company商品
「霞之丘詩羽」(再販)
(JAN:4580416940566)

2019年4月發售→預定2019年8月發售
Good Smile Company商品
「澤村·史賓瑟·英梨梨」(再販)
(JAN:4580416940573)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞