新手攝影 求評價

127 回覆
13 Like 67 Dislike
感覺你長洲啲相係用手機影咁,無咩意思想表現到

利申: 都係新手
我返工都會帶機放係袋,有野岩就會拎出黎影下
靚過偷相貓就得啦
新手先唔好諗到 其它人講咩 影張相要有故事 有咩表達咁誇張先

有時影相可以好簡單,就係紀錄當下,自己知自己想點就得
一張相無咩想表達,你玩光與影,COLOR 的對比,玩線條感 一樣可以! 加油

練好基本功! 構圖,採光,曝光正確先
#1 曝光UNDER 左好多,最少一級,如果有有心UNDER 去營造氣氛同特出紋理,但又做唔到咁效果,主題唔夠特出

#2 構圖比例唔好,樓上坐樓 完全唔吸引,唔應該入鏡咁多,

#3 可能你想特出個水的底影,但唔夠對比、突出 ,左右 位唔平衡 右邊草樹入鏡 > 右邊 ,如果條水坑 係S 位就無問題,但直線來講左右拎平衡一點會好一點
留意水平! 現在感覺相右邊水平 > 左邊

夜景我自己會鐘意曝光拎OVER 少少,燈火通明的感覺,你都可以試下,有腳架 收返光圈、低ISO、慢快門,又會有唔同效果!

#4 曝光算正確,都係主題唔特出問題! CLOSE UP 少少影
可能呢個位你發覺影花用返 70-300mm 或者macro 鏡 影會容易剪材一點了
師兄
諗起舊年2小時就過千負皮個post
唔好客氣

你肯拎自己相出來,預左會比人插都好大勇氣
中肯D咁講,構圖問題最大! 你看書,上網水好看下D 老派構圖方法先

如井字構圖 ,三分構圖 最常用
我會俾心機
最近既作品

做乜回哂塘又?
之前仲好地地,
定係你post錯?
邊方面要改善
曳曳啊你
最尾果張幾得意,但企得太遠
咁樣畫面緊湊啲,同埋其他唔關係既野就少咗好多,當然行近啲透視唔到,果種迫力係crop相做唔到
下次等我試下
1,2 為影而影
3 食環影現場咁
4 食環証明自己做左野

我覺得啦純粹就

冇好主題咪影景物
樓上咁多大師係咁批評,有無啲大作睇下?
連登大師呀蛇咪淨係文字大師
唔 arm 聽, 聽唔聽?
我打完唔睇都無所謂  都係交流下
我反而唔同意有d巴所講 "構圖下一步先諗"
先構圖, 係心中你影果刻你想表達d 咩
就算係風景你都有樣野令你覺得有趣你先會去影
光圈快門iso 舞唔掂唔緊要, 開auto  返到屋企先睇返raw / exif
理解返點解個auto mode 會幫你用呢個光圈快門iso

例如
第一張我會諗會唔會影埋成個檔口會好d? 表達個老人家一人打理成個車仔檔, 再唔係tune 黑白張相會唔會有feel d

第二張想記事就會唔會直接影個叔叔清緊風扇close up d?
想睇埋條街的話個消失點唔係正中間, 地下既磚線條又唔多對稱, 可唔可以避重就輕

第三四就common d 記事本體唔好背住, 就算背面好靚   側面影就注意埋背景行過既一下 你果個位推車個人右面係垃圾房黎, 會唔會影側面背景係有意思d, 再唔係close up 影佢出晒汗, 個故事會唔會有血有肉多d

本體係正中間好緊要, 熟左先玩本體係唔同既位置出面從而用背景表達多重意思  例如隻雀向左飛個人向左行, 你個本體放偏右少少, 張相唔會有大問題 even 好左, 但同一個情況你本體放左面就好大問題 "會唔好睇"
都係9 up 下, 我自己都學緊
最簡潔既相就係最好 有時想表達既野太多 嘗試用減法 睇下張圖入面有冇野係可以唔需要而又唔影響你意思 樓主我感覺到你想表達既野好多 變相構圖會好雜無主題 用散景係其中一個方法幫你 或者影一張圖 用不同角度不同焦段去影 你就會慢慢自己要咩d咩
Thanks bro
上面巴打講得幾正路
柴灣人
超勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞