Macbook 壞咗!求高手指點

37 回覆
1 Like 6 Dislike
是咁的,小弟個部係2015 mid macbook pro, 好好地用咗四年 。近排部機有啲怪,試過摺埋都仲run緊,搞到勁熱 ;又試過著唔到機,後尾試多幾次又著到

跟住!今日開機個陣出左個文件夾問號 。我試過 option+power button 都搵唔到隻SSD (512gb). 我試過插我隻SSD落我朋友部同款macbook ,係read到我個隻。 所以我唸係咪我板出事

想問各位巴打知唔知乜事,有無解決方法?
Genius Bar
我都曾經有哩個問題,不過我冇整,我覺得係cpu連住ssd果條磁帶壞左 (好似係)
我book 咗聽日銅鑼灣,不過應該好貴
巴打整好?
好貴,成部機放棄
好 我試試
老實講,係值得嘅
我都成日盒埋部機仲Run 緊嘢,一晚可以Run 廿幾30%電
試下用recovery mode reinstall MacOS
熱過龍燒左底板?
我都試過同樣問題,壞Ssd
如果部機唔會帶出街
將mac os 裝喺外置ssd 到
過萬銀 又冇機可以打 四年就打柴
update番大家 供後人參考
前幾日去咗銅鑼灣 Dr. Xxxxx 整
$1800 我就唔洗救資料(小弟backup做得好)
師傅話板的Display Card 壞

今日攞得番, 番屋企再慢慢試
仲以為apple 有部翻新機係你呢部
我呢個情況遇過三次 每次都係拎去apple 頭兩次係換SSD 近排果次就要洗機先搞翻好 原因係部機sense唔到個drive
唉 煩死 我仲要過咗apple care 了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞