想問下點練Keyboard即興流行歌伴奏

10 回覆
0 Like 0 Dislike
自學咗Keyboard都大半年,主要都係想彈下流行歌獨奏同伴奏,最終目標係想可以作到一首流行歌,一直都好困惑想請教下大家

有時練緊琴嘅時候會覺得好氣餒,因為好似一路都只係對住譜彈咁,彈完一份到下一份,但之間好似無進步過咁,好似練完一首歌,同下一首歌好似毫無關係,所有嘢重新再嚟過咁。

我心入面知道只要我肯放時間同練習,最後一定會練到(好唔好聽另一回事啦)。但我想要嘅係整體嘅進步,而唔係彈到某幾首就算,仲要有譜先得,無譜就好似廢哂武功咁。

所以想問下大家有關即興伴奏嘅練習方法,好想可以好似啲勁人咁自由自在咁彈琴,同埋即興伴奏需要啲咩嘅基本功?

Sorry可能表達得到有啲1999
有無高手可以講吓,求練習方法同方向
睇keith Sir??
學樂理,理解啲歌係點作。
最基本學下咩係key咩係chord咩係scale,明就可以學始作下旋律。

之後分析下自己鍾意嘅歌,做咗咩令自己鍾意。執下歌。做熟就愈來愈隨意。
即係有咗個chord progression 就自己唱吓出嚟嗎?
其中一個方法。先哼旋律後配chord又得。用琴彈埋旋律又得。試下邊個自己最舒服。

我自己本身係vocal+寫詞寫曲。初起步時會參考鍾意嘅chord progression,再諗自己想講咩故仔,用文字引導旋律。
唔該哂巴打

可唔可以講多少少可以點培養一個人嘅作曲能力有咩書/課程/教學可以介紹吓點起手?
我係自學開始,有兩次寫到樽頸,短期跟過兩個師父。

一開始模仿自己崇拜嘅artist, 試下整d順耳嘅歌開始。好似都唔怕。後來去到一個階段發覺自己唔係佢,就會開始搵自己風格。

聽大量歌,不同genre,消化下咩元素吸引自己。遇到有咩新concept唔識,Google同youtube通常都有答案。

揀一件樂器玩得熟,skill不用最top,但要明concept,隨手㩒啲嘢都係順耳有sense。

唔好跟死一個人/一個方法,瘋狂google同youtube,喺茫茫人海搵到自己musical character比一切樂理同技巧重要。
btw, 作曲同即興伴奏係兩個唔同領域。

哼到好聽旋律唔一定識編琴,編曲出神入化又唔一定作到catchy嘅主旋律。「玩音樂」入面其實勁多範要學。
多謝分享,認同musical character真係好重要
More
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞