[你問我答] 做過無印良品兩年幾 你問我答

63 回覆
3 Like 3 Dislike
如題
DSE就快完 大學又就快完sem
可能都物色緊暑期工/兼職
想當年 身邊有好多人都想做muji
唔知今時今日係咪仲有咁多人有興趣
無印點先會做折 好似未見過有折
節日之類都好似無
新嗰個會員system 又其實有乜特別?
點解你地啲筆全部搵代工
想知做muji係咪好辛苦
一日企幾耐?
其實佢唔同節日都會有唔同item做折
但唔會話全店幾折咁樣
Eg 暑假文具通常會有set;beauty可能彩妝品2件9折 etc.
新會員system你係指Muji Passport?
Muji Passport係每次比錢個陣開個apps嘟黎儲里數, 1蚊1里數,儲夠6000里數有30分回贈。
即係買6000蚊先有30蚊
其實係大客 (買傢俬呀 水貨客呀) 個啲先用得著
你得閒買枝筆 買包糖就
但個apps有時會有啲coupon都用得著既~
員工大部份野8折 野食冇折
植物 電器 童裝 9折
代工意思係?啲筆係made in Vietnam個啲?
才疏學淺唔好意思
做到隻狗咁
Parttime 正常交更最少4個鐘,返哂成個shift最少都要8個鐘
樓主pt人工有冇$60
同埋點解會去做muji
奥海城有個女員工好正
點會有60
入職個陣45 離職個陣48
而家應該都頂盡55 (要識收錢)
做muji原因係年少無知 覺得做大公司好似好勁咁
唔係話有開工,冇收工嘅咩
九龍區大舖
如果自己一早填更寫左幾至幾就有收工既
但如果就咁填早中夜,基本上真係只會知開工時間,唔知收工時間
Beauty既洗面 卸妝產品都好用
聽過啲大粒講好似話同Fancl係同一條line (實際上唔知係咪真既 戴定頭盔先

另外啲PP膠箱其實都幾好用
跌裂左爆左但整體上都仲用到 疊得起 實淨既
*雖然12蚊店都有類似既 但用落會知muji既冇咁易黃同爛 muji既會厚料啲
d offer好撚柒
早兩年見佢開post請sm
我走去interview
in我個個係hk區od
問左好多問題我答哂仲要答得好好
佢都好鍾意我
不過佢話我未試過係無印做冇無印個culture做底
下面d人唔會服我
最盡offer我senior supervisor
人工仲要少幾k
我心諗你做乜鳩哂我時間
下 但我見之前啲asm都唔係個個有做過muji
可能zone唔同啲標準唔同🤷🏻‍♀️
香港個邊好似strict啲
早中夜即係幾點至幾點?
有冇話pt要開夠幾多日工?
早: 8-18-1930
中: 12-9
夜: 1330-收舖後全間舖回復原狀至第二朝可以直接開舖樣
*中更好少會有得返
Pt一星期3日 每日最少4個鐘 (其中一日要係星期六/日)

例子⬆
Sorry都係唔明
明啦 但係點解搵人代工哩個問題 我呢個職員仔點答你 自己寫信去日本問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞