[前途/錢途分析] + [勸世] - 工程仔 final year/non-final year 搵工攻略

84 回覆
62 Like 1 Dislike
早排, 小弟開左一個比較簡短的post 係勸一班準畢業生, 如果入唔到去government/client (all developers, 包括一些中小型發展商) /AA/巴士公司/2電1鐵/大型外資supplier 公司做grad E 就寧願轉行, 至於轉邊行你地就問下自己有甚麼興趣而去搵工, 搵工呢D其實除左識包裝CV 之外, 最主要都係睇你interview performance。小弟最怕聽到D 人話唔做工程就失業, 中英文差難搵工等, 路其實係你自己行出黎的。作為一個過氣的工程仔所得到的經歷話俾大家知, 你做工程做耐左, 絕大部份公司(尤其是未考到牌的consulting engineers/sub-con engineers)都係會越做越灰, 小弟而家係用一個客觀的態度去分析各行各業,或者你會話你自己真心好鍾意做工程, 唔介意日日畫圖, 唔介意日日俾業主追野, 咁你可以無視/唔理我講的野。
由於小弟都只係一個BS電燈仔, 並唔係civil/structural, 呢2個專業的野, 小弟費事多講。

大致上,小弟會把工程學生(我只限degree 人士)分成2類人:
1) 今年final year 人士/已經畢左業打緊份頹工的人士:
2) 而家仲讀緊 year 2 / year 3 的人士

第一類人:
- 已經final year, 大家肯定係度搵grad job 目標係想入大公司做GE (收銀/大判/sub-仔)等等, 然後考牌, 呢一個係好多畢業生的想法。呢度, 小弟可以簡單分享下一D 唔同engine 公司的工作環境:
1) 業主/gov/2電1鐵/AA等: 返工workload 正常, 多trainings, technical 廢唔緊要, 入左去就慢慢學。入職要求: 2文要好 + presentable + GPA 唔差 (最好有3.3 或以上) (女仔更易入)。返工做contract admin/tender invitations, tender assessment 多, 同埋審批顧問/業主的submissions....呢類型的工作係train 你去做engineering manager 多過technical, 多數唔使OT, 人工高過consultants/sub-con/main con, 易考牌, 考完牌平步青雲。FYI, EMSD contract AE 位轉perm 比例係60%或以上, 但轉唔到PERM 的話, 其實可以用內部條隊去考inspector 位, 那些職位人工都唔差, 至少高過哂80% chartered engineers (私人市場)
2) 大判: 多唔多OT 就睇盤, 但做main con 你可能會覺得學唔到野, 因為好多文件都係左手交右手, 90% 都係sub-con prepare 哂D 圖紙, design drawings, CSD, CBWD, technical calculations 等等.......返工好多時仲要理埋工人的開工紀錄, 跟進工傷/地盤糾紛等 (如有), 又要Mon 住D sub-con 做野等, 私人JOB/炒業樓JOB 好多個期都係好短, 同埋做BS/E&M 好慘, 因為最大果個期係civil/structure E 控制, 佢地遲左俾你去做, 佢地大多都唔會俾你"順延"個期, 同埋main con 動不動就鍾意對E&M 玩投訴, 下下都出site memo 黎施壓.......好撚大壓力, 唔好做。同埋市面好多大判都係要你返6日全日, 仲要無長短周, 好撚辛苦, 你會無哂時間去進修/學其他野。大假得果10-12日好少, 有時仲要返星期日無假補 (唔係度度都有得補)

3) 收銀: 唔使多講, GE就係狂畫圖 (出tender 更甚), 又要搞addendum drawings, 做計數, calculations reports. 如果係BS 的話, 一個人負責哂果D BEC submissions (風火水電+消防), 一單細JOB 仔, D 文件都講緊幾百頁......雖然有唔少係唔使你DUP 出黎, 但睇都有排你睇, 幾辛苦, 同埋會好CHUR。工作時間就日日9:00am - 9:00PM 是基本, 平均10點-11點走係正常, 人工又低, 某W字頭公司可以唔出bonus, 日日OT O 到咁辛苦但無bonus, 難聽D 講, 19K 一個月, OT 無水補, 時薪仲衰過麥記/普通ADMIN 仔。或者你地會話, 捱完, 考左牌就轉去政府度做:
呢度我想講的係入政府的競爭大到爆, 大把consultant 的SE 甚至乎associate direction level 的人去考, 如果你唔係2A出身都幾難考到去政府做professional Engineer, 平均80-100人爭一個位, 如果你自問你technical design sense 好勁, 又鍾意對住D 死物圖紙多過對人, 咁你都可以入行, 但真心係好辛苦, 又容易俾人小。GE 畢業零經驗就要跟JOB, 出去開會同埋做design, 好辛苦架, 無計, 堆senior engineers/engineers (5年-7年的exp) 走哂.

4) sub-con: 地盤生活居多, 身水身汗, 好辛苦的, 難考牌, 由施工,買料,上文件, 畫shop drawings, 上submissions, 開N個會 (CSD/進度會/BEAM會/爛仔會), 甚至乎連計tender 都要做埋一腳踢, 好處係學到野, 唔好處係好辛苦, 人工方面就好難講, 有D好pay, 有D 唔好pay 。但SUB 仔好多時都係要返6日, 同埋大假又少, 好困身.......因為跟唔上進度, 做野唔夠快都會俾人屌到開花, 如果老細唔撐你, 你都幾慘。大致上job 有2種, 普通builders' E&M , 或者做data center, data center 的期係極短, 日日狂OT , 每日9:00-11PM 係基本, 如果當你升左去做Project engineers 去run job, 一日面對50-80封e-mail 係基本野, 好撚辛苦的。同埋做sub-con 有時仲會俾大判當你係工人, 要做manual handling works, 做唔到又會俾人小/背後唱你。新人行甚麼都唔識, 如果大佬唔睇你推你出去, 咁就死得。
同埋sub-con 好多公司都係港資, 成個工程界, 幾乎都係港資天下, 唔似其他行業咁, 有咁多外資公司俾你選擇。港資公司出左名福利差,今時今日仲有好多工程公司無group medical 架, 仲要返6日, 病假又唔係一個月有2日 paid sick leaves, 好痴線的, 請病假要扣錢, 十足十果D 工業區的蚊型公司仔, 做果D 公司好多都係等死-mode, 咁差福利的行業生態真係搵鬼做。

part 2 遲D 再打....
見好撚多工程仔為咗錢入黎 樓主點睇
包打做左几耐
是否兩電不給一鐵?
Sub 仔 好做過顧問?
又係巴打你
電子又係被失蹤
樓主行內人
可唔可以下mains A&A works 生態係點 冇咁多人夾野是唔是好做d
電子香港無得做 轉行
其實點樣無得做
科學園數碼港請好多電子仔
Hardware/software/firmware/R&D都有
定係唔駛考牌就無前途
g持, 追擊到大眾同公司高層知依行幾撚咁有問題, 狗也不屌

2019年了 可唔可以唔好再quote #1?

樓豬講得幾中
真係唔好為個人工而入行
留名支持吓
樓主句句肺腑之言

做左半年e&m sub 仔頂唔順轉左行
依加人工低少少但唔洗ot 又翻五日
又唔駛比人屌個人都開心左
仲多左時間考紀律部隊
工程界最大問題都係人
樓主淨係識maincon subcon 果邊以為就係香港所有engine出路。就算唔計細電,mech都可以做R&D,做product/robotics果邊

利申:做緊
真人真事,有個做工程朋友22歲已經搵緊2xk,前幾日得閒咪約佢放工食個飯
成餐飯佢攰到唔想講野,返六日唔再講,見佢塊面爆晒瘡(未做野之前都好正常),仲要食中藥調經
得閒就不停睇電話(公司嘢),又話好大壓力好驚趕唔到deadline,有時夜晚都要山長水遠出去開會。之前仲send幅相俾我睇佢上司係度屌緊人
晚晚收工後都去做運動總之要搵辦法舒緩壓力
佢笑住咁同我講:哈哈做呢行係咁架啦不過係有成功感嘅~
唔知過多幾年佢會變成點
又一隻馴化咗嘅工程小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞