intel 仲用緊14nm 高通已經唔玩10nm 玩7nm 真好野

29 回覆
1 Like 14 Dislike
唔怪得世界咁頹廢
intel 都咁廢
高通又唔係自己製程...
Intel 既製程標準係最高,台積同三叔同級節點係輸一代

仲有電腦用高功耗晶片同手機都唔同,良率要好高先可以用
吹到2nm 但個閘極先同Intel 差唔多
你到底誤會左幾多野
第一,radeon7廢唔係因為7nm廢,係vega個架構廢,睇下vega64=1080=2060
然後radeon7 cu仲少過64但係追到2080車尾燈就知7nm有幾堅

第二, zen2 到目前都冇公佈過去到幾多ghz, 幾多粒上到5ghz, 你未來人?

第三, intel 14nm 本身就遠比台積電16同三星14好,intel一早講左三星玩改名改標準把戲,然後intel自己對初代10nm良率效能唔滿意,14nm+++都追得上而且良率仲好(只係成品會熱d, 好似4790k同6700k咁),而intel 10nm 接近台積電7nm
所以zen2同9900k製程平手,架構都大進步仲可以堆8核up

然後amd買未來,zen1同zen+起碼有8核,intel 袓傳4核同2代換一板唔通好好咩

8700 d牙膏最驚係用耐左會乾,導熱唔夠快又焗死粒die
GF係真係唔得,GF用三星14nm技術授權,三星14nm仲屎過台積電16nm同intel 22nm, 點比啊
intel 14nm其實大約等於台積三星10nm

不過台積三星7nm都已經陸續出貨 intel仲玩緊14nm +++ 似乎真係。。
我比曬理據咁覆你,駁唔到都唔咁低質咁覆丫
都話左radeon7 少左4 cu仲勁過64 十幾二十%,成張卡除左加ram之外冇改過,唔係7nm功勞係咩?你又話我去周舊製程
班友吹zen2 5ghz第一唔關我事,第二佢地唔係話一定有,係希望有,a粉講願望又唔俾既
zen+改善延遲進步10%同減價賣8核就唔得,intel推高0.1ghz架構0進步賣7700k就得
散熱牙膏都唔係第一年講,amd肯用錫焊反而會被d用慣牙膏既人攻擊唔應該咁有良心
講市場佔有率,鬼佬換機慢到乜咁,望下外國一大堆人仲用緊iPhone6或更舊,steam個榜一堆人用緊4核心甚至2核心,
但依家重點係因為amd,intel先有115x既6,8甚至10核你用,咁叫哎呀?
intel 2017年server收益有成170億美元而且快速持續增長緊,又預左要比amd搶走15-20%市場,intel 都話埋比你聽佢驚緊係咁出新技術(mcm封裝,octane memory, 仲想整pcie 5.0)同開始堆核,你都可以話amd冇作為,呢d咁既盲反真係冇野講
唔得,radeon vii佢唔係就咁屏蔽,係cut走左d cu, gpu同cpu本來就唔同玩法,點開核
架構都唔同,直接比用咩散熱器上到幾ghz冇意義,你咁比直接拎但功耗版比唔好?
同埋都講左,intel 14nm+++好過gf 12nm好多lor好冇
去到7nm咪見真章lor
*低功耗版
amd值得精神上支持
zen出現打救左intel萬年牙膏受害者 但係係消費者層面 amd 480 580 590咪又係refresh當新卡
要支持既係市場良性競爭唔係信仰amd/intel amd同煙條都係企業冇乜值得好吹
打字打到成個大陸仔咁
標點符號分段又亂鳩咁嚟
明明人哋冇講過就作啲point出嚟打稻草人

你老細俾未出既zen2 epyc搶咗好多超級電腦既單
冇錢請個好啲嘅打手?
死都要拉去顯示卡到講,又唔聽人講張卡廢係架構廢
又唔睇下文章學下製程點來,一味執住個被人灌完水既數字來踩人
就來膠刀肺豉脾
https://technews.tw/2016/07/25/intel-tsmc-samsung-node/
唔好哂時間同條戇鳩嘈
條戇鳩成30幾歲人
言行舉止 理解能力 思考能力 成個智障咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞