香港終於有樣野係世界第一

131 回覆
333 Like 23 Dislike
報告指香港私樓樓價最球最高

國際物業顧問世邦魏理仕( CBRE)發表報告指,香港樓價全球最高。外電引述世邦魏理仕發表的全球生活報告指,香港私樓平均樓價約123.5萬美元,折合約963萬港元,每呎售價約2091美元,折合約1.63萬港元;去年平均樓價按年升5.5%。

世邦魏理仕指,雖然香港去年建成17790個私人住宅項目,但鑒於城市規模帶來的需求壓力,加上適合用作興建住宅的土地有限,因此仍然不足。

報告研究全球35個城市,樓價第二高的城市為新加坡,平均樓價約682萬港元,每呎樓價約8300港元,去年平均樓價微升1.1%。至於樓價第三高的城市為上海,平均樓價和呎價分別約681萬及5600港元,去年平均樓價升11.2%。世邦魏理仕強調,排名最高的首三個城市都有實施樓市調控政策。

報告顯示,亞洲城市佔去首十個排名一半,當中深圳和北京分別排名第五和第九。其餘進入前十名的城市包括溫哥華、洛杉磯、紐約、倫敦及巴黎。
香港大撚把嘢係世一啦
坐咗幾耐啊?
但鑒於城市規模帶來的需求壓力

咪姐係人口太多囉,又唔敢講明
正苦:個個淨係識收租 勞動人口不足 150唔可以停
深圳同上海樓價已經追貼香港,但佢地人工連香港一半都冇,佢哋都頂到獅子山既香港人一定頂到啦,平均1200萬都唔及大陸人慘。
但大陸邊有香港地產奇蹟納米樓啊,佢哋上車盤都至少5-600呎啦。
工時一早世一左
日本台灣大陸既存在香港唔會第一啦
抽水都抽啲接近啲㗎啦
郊野公園比例世界第一
利申:行山撚
置業post話香港樓價仲係好低
平方呎同平方米比?

定市區同郊區比?
港女脾氣差早就世界第一啦
仲唔快d出黎認叻
留意過北美就知溫哥華同三藩市貴過香港 平均usd$1.2-1.4m
你香港留意開屯門定天水圍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞