[精神分裂] Router 讀音

21 回覆
7 Like 5 Dislike
先用3秒諗諗自己點讀router

再諗諗Route (路徑) 點讀

明明大部分人香港都讀 route /ruːt/,但係加個r,router就會變咗讀 /ˈraʊ.tə/,係咪有啲精神分裂呢

🇬🇧 route /ruːt/; router /ruːtə/
🇺🇸 route /raʊt/; router /raʊ.tər/

總之你平時點樣讀開route,讀router嘅時候加個ter音喺後面就得㗎喇

其他精神分裂實例:
🇬🇧 can't /kanːt/; dance /daːns/
🇺🇸 can't /kænt/; dance /dæns/

成日聽到 I 🇬🇧/kanːt/ 🇺🇸/dæns/
樓主有查埋音標應該唔怕炒車,

跟!
讀開route
我route讀開英式 朋友仔直程聽唔明
之前都有 post 講過呢樣野
route 就係細細個學, 讀音跟英式
router 就現實接觸o既野, 讀音跟美式

反正我成句講英文先至會一致返
平時傾計廣告話為主中英夾雜其實都無乜所謂
我讀router
美式打錯
平時聽人講
個個都將 App 讀做 App 屎
明明就無屎
因爲比美帝影響左D technological terms
仲有美劇
我 route 讀英式
router 讀美式

一個App 兩個Apps

BTW 聽過有人 A-P-P 咁樣讀出來
香港多數人都係咁
兩個詞語分開學,讀音分開,無聯想到route同router係有關係嘅
大部份人都係咁
但係router讀英式又會比人黑人問號
蝗係咁讀
打LOL都會叫S-U-P T-O-P
蝗最鐘意既 小紅唇A-P-P
其實technology term真係用美式多啲
例如computer program 而唔係programme,router、route喺tech嘅語境下英國人都係讀返美國音
大陸人好似都係讀A-P-P
所以邊個地方軟實力大就會影響語言運用同詞彙
正如北面啲用語湧哂來香港
正常,多數人都係學美式

等於宜家香港人話香港既廣東話先係正宗,廣州既係鄉音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞