全校男女比1:159! 唯一男高中生羨煞人

144 回覆
1019 Like 10 Dislike

日本男學生丸山大輔的高中生活可能是許多男性的夢想,因為他是當時全校唯一的男學生,特殊的校園經歷讓眾人看得羨慕,直呼「開後宮!」然而當事人最近接受採訪,看似風光的高中3年,事實上卻是1段悲傷的過往,心酸真相引發討論。

日本節目《ありえへん∞世界》近日採訪丸山,發現他高中就讀的鶴岡北高等學校原本是1所純女中,在2015年才開始招收男生,丸山一直到入學後,才發現只有他1個男生,正準備與另外159位女學生共同度過校園生活,有如漫畫般的情節讓他因此登上日本新聞,成為網友的討論焦點。

然而如今在東京讀大學的丸山回憶高中3年,坦言現實沒有想像中順利,不僅3年來沒被女生告白過,高中生活有8成時間都是1個人,且情人節收到的巧克力數量,也從高一的20個逐年減少,隔年剩16個,到高三時竟1個也沒收到,連主持人也忍不住感嘆,「果然會這樣啊」。

網友看完丸山的經歷,紛紛道出關鍵,「沒有足夠的顏值是開不了後宮的」、「看得出不是他人性格問題,而是長相...你辛苦了」、「當99%同學都是女生,不要妄想了,你只會難受」、「這說明了就算世界只剩1個男生。還是要夠帥」。

https://tw.news.yahoo.com/%E5%85%A8%E6%A0%A1%E7%94%B7%E5%A5%B3%E6%AF%941-159-%E7%94%B7%E9%AB%98%E4%B8%AD%E7%94%9F%E7%BE%A8%E7%85%9E%E4%BA%BA-%E7%9C%9F%E7%9B%B8%E5%8D%BB%E5%BE%88%E9%BC%BB%E9%85%B8-141517724.html
朴智星
一開波都收到20次朱古力仲唔夠?
比曬所有豬你好冇
佢個樣唔多開胃
D女女實叫其他學校FD聯誼會識仔
求其搵個金鐘仔都好樣過佢
your face your fate
女校男生!睇名已經扯哂旗
網友嘅留言mean到呢...
條友應該初中都冇朋友
唔係點會自己一個入呢間
約人齊入又得
同人一齊入第二間又得
樣子如何 日子如何
睇出面d post都可以得到同樣證明
「看得出不是他人性格問題
樣衰都未係死罪

體驗過個個都唔揀自己先係
大佬,都唔係話咁甩皮甩骨呀
如果全校都男, 得一個女
欣宜咁樣
我情願無
明明好多日本仔好柒都有女
所以連登仔唔洗FF
其實普通人真係無優勢
因為呢個世代既女學生根本唔會識唔到其他男仔 早多三十年就可能唔同
再暖既暖男,無樣都係變態
佢老婆好靚
咪第三年中伏無人送
條友性格應該好毒
星仔起碼有名利先
去廁所應該好煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞