文科畢業嘅大家fresh grad第一份工係點揀/點搵

56 回覆
62 Like 13 Dislike

醒目啊巴打,我就唔識諗,搞到今日咁了

都睇咩位嘅
多數有一定比例係新人 而且相對競爭唔夠EO大

要考到EO就好考雙語寫作能力
我剩係pass過一次JRE有得in EO
第一份工做洗樓 見客 洗咗三個月都係搵自己鍾意嗰類公司16k

後尾見客識咗個朋友 介紹咗一間出名嘅娛樂公司 底33k 再計每個project 2成commission

可能有啲唐突 希望你唔好介意
我對娛樂公司有興趣 試過send CV,但根本無回音,係咪一定要識人介紹先可以入到行?

要識人 我朋友係老細左右手 有佢推薦成事件好順

市場有唔同娛樂公司 屋企做生意識落娛樂老細 華_ 英_ _星 不過我嗰陣同屋企人鬥氣 自己行哂唔同商業大廈 工廈搵啲娛樂公司係邊 再每次交CV 交信 比大學時期作品 最後就識咗個朋友推薦我做

最近同位有地位嘅人食飯 講起佢推咗個口靚仔入C字頭嘅公司到做 佢一句好多細佬都會比面
識唔少文科人,三十歲仲上唔到30k

真係大把
我諗至少5成

唔係教師政府都難過
一唔係就公廁marketing, pr 又係做撚死人
*如果搵少過啱啱中學畢業做飲食 sales

當然知道人地已經出社會幾年 有經驗過我啦
冇睇低意思自己屋企人都係做飲食 雖然工時長但人工唔差
主要係父母供我讀完大學 心態仲停留喺學歷高=人工高個年代
所以12k咁 就好難交代

你都係唔明

即係咁,你第一個月揸的士搵20k

第二個月揸的士

第二年

第二十年

都最多都係搵22k 25k

明就明

唔明就算

都係果句

唔好睇到你個degree咁高

其實重點唔係degree個價值 我入文科第一年已經預咗12 13k大學生一地都係 都唔單只係呢幾年嘅事

純粹係老一輩人 仲係知識改變命運思想
又唔知宜家fg人工其實好低 仲要差同輩幾年經驗
淨係覺得如果想做飲食 咁我供你讀大學嚟做乜
成日問我搵工搵成點 但宜家一個offer都冇
提一提話自己報某間日資時裝mt
老一輩唔知咩叫mt 淨係聽倒零售 已經即刻起哂鋼話有咩前途

D老野個腦由80年代開始冇update過
以為大學好吃香
我都準備grad 完全唔知點做 唔知自己想做咩
第一份工做洗樓 見客 洗咗三個月都係搵自己鍾意嗰類公司16k

後尾見客識咗個朋友 介紹咗一間出名嘅娛樂公司 底33k 再計每個project 2成commission

可能有啲唐突 希望你唔好介意
我對娛樂公司有興趣 試過send CV,但根本無回音,係咪一定要識人介紹先可以入到行?

要識人 我朋友係老細左右手 有佢推薦成事件好順

市場有唔同娛樂公司 屋企做生意識落娛樂老細 華_ 英_ _星 不過我嗰陣同屋企人鬥氣 自己行哂唔同商業大廈 工廈搵啲娛樂公司係邊 再每次交CV 交信 比大學時期作品 最後就識咗個朋友推薦我做

最近同位有地位嘅人食飯 講起佢推咗個口靚仔入C字頭嘅公司到做 佢一句好多細佬都會比面

唉......這些機會......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞