[雲南]麗江、瀘沽湖、香格里拉、大理 13日

182 回覆
28 Like 10 Dislike
Hello 我叫雙面怪獸
嚟緊4月22號會飛去雲南玩13日
第一日(22/4) 會搭中國東方航空(MU9756)由香港飛去昆明
17:05-19:40 香港->昆明

之後會搭過夜火車去麗江

大家有冇咩地方推介下係好食
lm下個月去
會唔會去埋雨崩同玉龍雪山?
瀘沽湖留幾耐?
之前留兩日都落雨啊屌!嗰邊好似成日落雨
大理有啲雞絲粉皮定咩雞絲撈麵,幾好食
兩個都唔去 雨崩唔夠時間同埋體力唔好
但會去飛來寺同明永冰川
雪山就去飛來寺睇梅里雪山同埋上飛來寺段路會係白馬雪山叫做踩下雪
仲會去埋石卡雪山
玉龍雪山我驚佢太多人
我都係留兩日一夜我 好驚落雨
大理係唔係古城度食
Btw 有冇ching 知邊度有得買高山症藥 (acetazolamide)買?
我見到衛生署有 $45
但唔知洗唔洗consultation
麗江好似都係睇景多會唔會去茶馬古道撚馬仔?
駛鬼買高山藥 古城兩千幾米 雪山先買千幾 去過一次 完完冇事 怕就買景紅天
係咪講緊拉市海
應該唔去 上次係敦煌騎駱駝騎到好辛苦
如果想騎到時應該會去納帕海玩下就算
雪山好似四千幾米
平時冇做開運動 心肺功能好差下
高山症藥for幾時用 你又唔去雪山
我去飛來寺同石卡雪山
頭先搭正1500 即刻撲入12306搶飛
殘體字注意
後生細仔唔怕啦 坐車去都會慢慢適應到
其實都係怕少少唔舒服影響成個trip 心情 又會連累到團友
雪山唔駛行上去 有纜車搭
係度講下我點買火車飛啦
我係用12306買火車飛
呢個係大陸官方火車飛app
https://itunes.apple.com/hk/app/%E9%93%81%E8%B7%AF12306/id564818797?mt=8

咁揀返自己係用回鄉證登記 咁就唔洗用大陸電話申請 可以用返email 都得
咁我就係用gmail 申請 開頭以為大陸send 唔到email 去google
原來只係係垃圾郵件就搵得返個驗證link

未驗證email 前係唔可以買到火車飛

咁話說有一日我用電腦去驗證我個email 個時晏就三四點左右
佢就彈個2300-0600 維護中比我
咁用返電話app又買到飛

所以大家如果想用12306 買飛就最好早少少驗證咗email 先

同埋12306 只係買到未來30日定一個月嘅火車飛 如果大家想早d plan 可以用trip.com 買 仲可以用港幣比錢

關於12306比錢嘅方法

申請到大陸銀行就應該唔難處理
就係搭纜車上去個海拔轉得太快所以中招
買粒藥都係買個保險 個個人體質都唔同
咁呢個你決定啦 但勸你最好自己起城入面買定d氧氣庚類既野 去到雪山個邊價錢係會比人斬到成頸血
雪山其實有兩個玩法
1. 上山頂(搭大索)五千幾米高
2. 山腳(中/小索)三千幾米
如果怕高山反應可以考慮下去山腳 都唔錯
係大理古城入邊食
個陣大理又無乜太多遊客勁舒服
如果無落雨可以租電單車玩下,遊下聶海同瀘沽湖
目前淨係訂咗第一晚住宿
其他諗到行到邊住到邊
第一晚係麗江 住遇見麗江
除返開先係五十幾蚊港紙

之前去嘅時候影左啲相

上面呢張係瀘沽湖好天嗰半日
下面兩張係聶海同幾個YHA識嘅大陸人一齊環湖嗰陣影嘅

最尾下面呢張就係走婚橋,但唔記得大理邊度啦

祝你好運希望日日好天
好正
十二月去完,除咗大理其餘三個都有去
我買咗兩排高山症藥
老實講,食完有副作用,面部同手腳麻痺好辛苦
所以食咗兩粒就無食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞