[JJ插沙求救]懷疑買到假iPhone

97 回覆
2 Like 55 Dislike
啱啱係dcfever買左部二手Space Grey iPhone 8
佢聲稱係港行256GB
當時淨係Check左機身,功能,對下IMEI同Model Number就算數
翻倒黎發現個盒有啲唔對路 而且入面啲配件都唔似原廠嘢
之後就好似上網做Research

睇翻部機個Model Number係MG6Q2ZP/A
而我去查呢一個Model Number搵到既係星加坡既Space Grey iPhone 8 64GB
香港行貨既Space Grey 256GB應該係MQ7F2ZP/A先啱

唔知係我ON9怪錯好人定係我真係中伏啦
我都知買二手中伏係我抵死
但係就算中伏 我都唔想條仆街繼續逍遙法外
宜家WhatsApp左佢冇覆到 打算聽日去報警
唔知搞唔搞得掂呢?

有佢電話 有對話紀錄 有佢個賣物Post既Description

港行機 上面肯定有中文字 唔會純英文

Model Number已經有古怪
IMEI條Barcode位仲要印左啲字係度

機內About Phone Cap圖

補多張機內Regulatory相
屌 A1905 肯定唔係香港行貨機
比左錢先check清楚,on撚鳩
認真求救架
平時都有做開二手耳機嘢買賣
但係今次買手機真係中曬伏
錢冇左都事小 條氣唔順先係問題

求各路巴打打救下小弟吖
down個 apple support 睇下load唔load到
我認我係ON9
但係宜家件物品同佢說明唔相同
有冇辦法入到佢罪?
定係要報海關先得?
research 唔係應該之前做既咩?
Download到個App
但係跟著要點做?
睇係咪apple 有保養行機
用到就得啦,理得佢邊度水貨
因為心急想換翻iOS所以冇Research太多
當時Check機見到ZP/A尾
加上機身資料同盒既Data都吻合
然後以往二手交收又冇伏 就以為冇事
我認係我On9啊
佢講到明冇保養
所以Check完出黎既結果都係一樣
買左冇辦法啦
價錢有冇平到先 價錢反映事實
上APPLE保養個頁就知有冇呢部機
睇埋係咪三碼合一
不過其實個型號唔一樣都唔使點check 啦
佢呃你就一定架啦
二手好似不受規管

正如佢冇報税
正常冇保機既價錢
上Apple保養係有見到呢部機
三碼合一有Fulfil到
但係個問題在於Model Number反映出呢部並唔係香港行貨機
樓豬可能要下世小心D

咁佢應該係將水貨當港貨賣
唔係假IPHONE
咁我可以做啲咩?
Anyways聽日都係打算去警局落案先
差完一輪之後我都好肯定呢部係水貨機
但係Model Number都反映唔翻部水貨機本身既Spec(64GB變左256GB)

多謝巴打既意見先
想問下我有啲咩可以做?
上個月太急賣咗之前部iPhone X
宜家又想轉翻iOS等新機先打算買二手
包海關拉9距
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞