乜野係“智能樓宇管理系統”?

32 回覆
1 Like 9 Dislike
請問group內有無巴絲打認識“樓宇管理系統”?

其中一個牌子係honeywell

honeywell個系統叫“Outcome Based Service”
用八達通開鐵閘囉
搵有香港代理
Building management system
=做狗
巴打可否解釋多少少?我上網睇完個brochure,都唔係太明白,只係知道佢係結合雲端同物聯網技術,監控樓宇既運作情況……
巴打係咪想做依行定點? 細電野
即係BMS,簡單黎講就係大廈入面既系統例如中央冷氣,燈,水泵,
加堆感應器同控制器,咁就可以監察同控制個系統....

人工低,行頭窄,日日番工俾客插,各位有興趣做狗就可以入行
唔係呀,最近接左個project,要幫手搵人,當然要瞭解個系統,同埋日常佢地既工作係乜野……
BMS廣泛用係 HVAC 上
如果做sales,應該唔使俾客插掛……
咁我簡單講 管理一棟building可以分為HVAC(冷暖空調),Lighting(照明),Fire(消防),Security(保安),Electricals(電力), Lift, Chiller 裏面會再細分唔同機件控制 但依到已經算係BS,EE嘅範圍
你可以想像為每個範圍都有controller去接收機件嘅信號,再將信號上傳到server或者控制介面,俾工程人員根據業主要求去做setting,甚至進行機件維修/更改

其實你可以去SIEMENS, JOHNSON CONTROL, DELTA CONTROL官網睇下,都幾詳細下
9up野用黎呃飯食
做sales就唔好報錯價 隨時俾人屌到hihi 當然你發現報錯搞到公司賠錢,自己嗱嗱聲走都得嘅
巴打好詳細

樓主可以google 下 siemens apogee insight infrastructure 應該會有d 教學文件,等你有d view.
簡單D講,你坐係部電腦前面,可以睇到D燈有冇開,冷氣幾多度,仲可以透過電腦進行開關/調較。

利申: 做咗呢行差唔多10年
結論:做狗
當我係一個sales,如果要做business development……

(1)要有乜野network?(developer?consultant?)

(2)同對方邊d部門溝通?(HVAC定係?)

(3)對方採用邊個vendor方案,主要取決乜野因素(除左錢)

(4)一般成個sales style有幾長?

(5)sales除左call客,報價,仲有無其他主要工作?
Honeywell 個BMS叫EBI
OBS係另一種野
謝巴打解答,咁OBS唔算BMS,算係乜野系統?
OBS 係一種base on EBI上既cloud service,收集左BMS既point valve放上去比班印度人同你睇住個系統

唔講得太深入,費事自爆
巴打係咪去亨記到見工啊?做OBS sale? 定account manager?
前途黎講真係嘛嘛地
一句講晒
「人地一單BS Project 就一億, 你就200萬」
你覺得你做10年人工可以加到幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞