究竟我結婚定係我亞媽結婚?

269 回覆
1205 Like 21 Dislike
結婚本是兩個新人的快樂事,但唔知點解亞媽會不停俾意見,不停地叫你呢樣唔好,果樣唔好。一陣又話洒店擺酒,一陣又話唔好係星期一,三,五擺酒。一陣又叫我同啲朋友講俾人情要寫清楚個名,仲提議我叫佢地買咩卷抬頭寫我個名(OMG),一陣又話家長飯局得7個人唔好,由兩個星期前同佢講左結婚之後,就開始不停俾意見,如果唔聽佢講就發脾氣話唔出現。聽完呢句說話果一刻真係留左滴眼淚出來。而家乜都未搞得成已經覺得好煩。各位未訓既人,我都係發下牢騷,發完可平衡一下心理。
你老母
比$嗰個話事
做show 戇鳩
傻閪先擺酒
你唔識發番佢脾氣姐 佢咁緊張 我就唔信佢最後真係唔出現
呢啲位不嬲都係硬頸果個贏 有時真係唔可以隨便退讓

我都準備緊結婚
啲雞毛蒜皮既 唔多影響我既野咪聽下老人家講
但我真係唔鍾意既野就一定企硬

痴撚線既 結婚果個係我 出錢果個又係我
咁都唔係我大哂? 咁我既人生仲有咩自己係話到事?
未結婚既一定係講得口響 我當年都好似你咁大口氣
到真係結果陣你就知
中point !下次可以同亞媽講,佢地俾錢就等佢地plan 下,其實亞媽受軟唔受硬型。
講到尾都係要威要風光
兩個人結婚都唔想擺酒邊個迫到佢地?
拎把老牛迫我擺?
佢會叫你 咁人情歸我
係我角度是我結婚,所以佢一俾意見我就唔想理佢,你都啱,小事等佢話下事。
美其名緊張你 實際上控制欲作祟
睇你點睇啦 有時啲野又唔係下下要諗到咁極端咁負面

你係要好負面咁睇其實派利是都好撚戇鳩架 無啦啦做咩我要比錢人洗?
咪又係啲約定俗成既戇鳩傳統 咁你結左婚係咪唔派利是先?

其實淨係計錢 酒席既錢 人情通常都收得番 唔會蝕 就算蝕都係有限錢
結婚既大部份支出都係源自戒指 禮金 婚攝 果啲同擺酒無關既野

當然你話純粹唔想煩既 咁我冇野好講
你阿媽仲有得傾
如果換轉你奶奶
祝你好運啦
你而家渣住鍵盤咪講得瀟灑
當你去到雙方見家長你成隻鵪鶉咁㗎啦
不過好簡單一句
你唔想日後有說話聽同俾人怨一世
呢舊錢就唔好慳
不過你地話做場show好on9
當你做完場show就明點解俾人迫做場show都低
點解要聽佢地講,邊個出錢邊個話事
我果時同老婆定左日期,唔擺酒,搞左唔少程序先通知父母黎觀禮
全程語氣都係知會佢地,唔係問佢地意見
你呀媽辛辛苦苦生你出黎湊大你,就係想睇你結婚果日呀衰仔
樓主,肯咁講,趁依刻解決咗你呀媽嘅干涉傾向佢,就算要反底都要做,否則第日婆媳呀生小朋友呀之類你就知味道!
可以就玩半日算~#haha#以 以逸代勞
唔擺酒 但佢哋有冇話過你哋先?
想知你身邊嘅朋友有冇話你哋唔擺酒?
可以的話順下佢地意,老人家最緊要面,佢地會開心好多
甘你地未來條路好行好多
問佢 你出幾錢? 無就唔好咁多嗲。

唔出現?咁我旅行結婚算了。

佢一世人為一威嘅機會,佢仲著緊,唔使俾佢大到
我係先斬後奏
婚禮都只係做一日姐,過左之後睇返轉頭其實算係容易,生仔養仔教仔先惡頂。

不過最緊要清楚自己係同緊邊過人世,早排睇一個伯父嫁女,佢好唔捨得,不過好清楚記得佢咁勸新人「相愛容易相處難,加油唔好令爸爸失望」⋯⋯結婚只係一個起點,樓主睇遠d吖。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞