VAR用白紙判斷越位 中國足球醜出國際!

10 回覆
11 Like 0 Dislike
https://tv.on.cc/hk/index.html?i=190401-9682-1227-01M&d=1554095851

VAR(視像裁判系統)近年於球壇興起,去幫助球證作出正確執法。今季英超仲未有VAR嘅時候,中超甚至中甲已經全面應用。但有VAR,唔代表判決就會正確無誤,估唔到最後仲瘀出國際。日前一場中甲賽事採用VAR,國內裁判人員竟然用張白紙去度涉事球員有冇越位,睇咗成分鐘仲要判錯。正所謂醜事傳千里,連西班牙《馬卡報》都寸「最獨特的VAR在中國」,今次堅要搵窿捐。

去年中國足總為中超引入VAR,去到今季連次級中甲都有得用,相比起世界球壇,中國足總的確走得幾前。但始終系統都係由人用,如果處理人員質素唔夠,最後都係枉然。呢場賽事上海申鑫對黑龍江,黑龍江右路出波,禁區球員頭槌攻門被門將擋出,另一球員補中,旁證舉旗示意越位。

球證依例利用VAR再睇當時情況,只見VAR助理裁判睇片時,竟然搵張白紙去睇涉事球員有冇凸出身位。其實只要睇番慢鏡,一眼就睇到無論係傳中嗰位,抑或係頭槌攻明嗰位都冇越位;但佢哋用晒白紙輔助,最後都覺得係有越位,令黑龍江合法入波變食詐胡,最後輸1:2完場。

呢件醜事好快傳遍國際,無論西班牙《馬卡報》同《阿斯報》都有報道,《阿斯報》就話「VAR在中國難以解釋的運用,用一張白紙決定越位與否」,《El Larguero》就直接用「VAR,中國製造」去寸爆國內兒戲做法,真係好肉酸。

白紙都得,不如用賓周啦
白紙都得咁condom都得啦
白紙都得 咁condom都得啦
中國VAR點會用白紙,用銀紙架嘛
玩yahoo桌球咩dllm
中國var=假波福音
其實用條線去度冇錯,係用白紙柒咗啲

咁撚樣都吹到越位
關張白紙撚事咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞